Review

iPhone 6S en 6S Plus: een stap voorwaarts, geen reuzensprong

Apple introduceert vandaag twee nieuwe iPhones op de Nederlandse markt. Hoe presteren ze ten opzichte van de 6- en 6 Plus-modellen van een jaar geleden? Een bespreking aan de hand van tien stellingen.

Peter van Ammelrooy
3D Touch in actie op een iPhone 6S. Of 6S Plus. Beeld Apple
3D Touch in actie op een iPhone 6S. Of 6S Plus.Beeld Apple

#1. Waarom ze de nieuwe iPhone niet de iPhone 7 noemen.
De nieuwe iPhones hebben de aanduiding 6S en 6S Plus meegekregen. Daarmee geeft Apple aan dat zijn nieuwste smartphone maar een bescheiden sprong maakt van de modellen van een jaar geleden, de 6 en de 6 Plus. Aan de buitenkant is voor het eerst beter af te lezen wat voor type toestel je in handen hebt. Er staat in de achterzijde een kleine 'S' gegraveerd. In kleine lettertjes stond er altijd al de modelaanduiding, maar die was weinig verhelderend: MKUD2ZD/A voor een 'space grey' 6S Plus 128 Gb.

#2. Andere smartphones hebben veel stevigere specificaties.
Klopt. Maar dat zegt niet zoveel. De Samsung S6 bijvoorbeeld heeft een iets groter kaliber batterij. Maar dat toptoestel heeft ook een hogere schermresolutie, en die extra pixels vragen ook meer stroom. Er is gewoon nog geen enkel topmodel smartphone dat het bij een beetje intensief gebruik (foto's, video's) langer dan een dag uithoudt zonder stopcontact. Ja, andere smartphones hebben stevigere specificaties, maar die doen er niet toe als je per se een mobiele telefoon wilt hebben met iOS (9). Die software draait alleen op... iPhones. En iPads.

#3. Een schermdiagonaal van 5,5 inch is zo'n beetje wel de limit.
Denk je? De Samsung S6 Edge+ is zelfs nog 0,2 inch groter. 5,5 inch (14 centimeter) was ooit de ondergrens voor het tabieltje, een smartphone tussen een mobieltje en een tablet in. Volgens de website Tweakers zijn er zo'n negentig uitvoeringen van een tabieltje te koop met een schermdiagonaal van 5,6 inch en hoger. Bij meer dan 6,4 inch spreekt Tweakers van een tablet. Dus het iPhone-scherm heeft nog ruimte om te groeien, al was het maar omdat Apple de bezel (de rand om het scherm) nog kleiner kan maken.

Wijlen Steve Jobs vond overigens dat je een mobiele telefoon met één hand moest kunnen bedienen - dus je duim moest de bovenrand van het scherm kunnen bereiken. De ingenieurs hebben een oplossing gevonden voor grotere schermen: tik twee keer licht op de Thuis-knop, en de bovenste rijen pictogrammen op het startscherm zakken een stukje naar beneden.

Nu ook in roségoud. Beeld Apple
Nu ook in roségoud.Beeld Apple

#4. Dat 3D Touch is een gimmick.
Misschien. 3D Touch is een technologie waarbij het aanraakscherm het verschil voelt tussen gewoon drukken en hard drukken. Het biedt de mogelijkheid in sommige applicaties tot 'peek & pop'. Neem Mail bijvoorbeeld: druk zachtjes op een bericht en de iPhone zal een preview laten zien, maar die boodschap nog niet markeren als gelezen. Je kunt het bericht nu naar boven schijven voor opties als 'Antwoord' of 'Stuur door'. Druk harder en het bericht opent zich. 3D Touch maakt het ook mogelijk om op sommige pictogrammen te drukken en een actie te selecteren en de app daarmee te openen. Zoals een nieuw tabblad in de Safari-browser of een selfie in Camera. Het nut elders is twijfelachtig. Zo biedt Contacten de optie 'Nieuw contact' of 'Toon mijn info'. Voor wie is dat? Voor mensen met geheugenverlies?

3D Touch opent wel nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld games. Zoals in een schietspel, waarbij je met licht drukken een eenvoudig geweer afvuurt en dat door harder te drukken wisselt voor een granaatwerper. Het probleem is dat je proefondervinderlijk er maar achter moet komen of een applicatie 3D Touch ondersteunt.

#5. De iPhone 6S'en zijn snelheidsmonsters. Absoluut. Zeker op papier. Maar die 70 procent snellere berekeningen met de A9-hoofdprocessor en 90 procent snellere grafische bewerkingen zul je in de praktijk niet zo vreselijk opmerken. Al was het maar omdat ook de toepassingen zwaarder worden, en de voorsprong weer ongedaan maken. Verder moet je afvragen met welke benchmark die chips zijn getest. Eén element dat absoluut sneller is geworden is de vingerafdrukherkenning. De vorige versie moest nog wel eens even 'nadenken'. Deze nieuwe uitvoering niet. Dat heeft wel een nadelig neveneffect. Je lock screen schiet zo snel voorbij, dat je allerlei berichten daarop niet meer ziet.

#6. Niemand koopt de 16 Gb-uitvoeringen van de 6S en 6S Plus. Niemand is een groot woord. Maar de koper doet er wel verstandiger aan om de modellen met 'slechts' 16 Gb links te laten liggen. Die opslagcapaciteit is bij intensief gebruik zo vol - met foto's, video's of apps. Alleen wie consequent al zijn beelden meteen online parkeert en niet te veel toepassingen downloadt, kan misschien voorkomen dat zijn toestel snel volloopt. Opmerkelijk genoeg biedt Apple geen 32 Gb-uitvoering. Het lijkt wel alsof het bedrijf hoopt dat de consument inziet dat 16 Gb te karig is, en voor de duurdere modellen gaat (64 Gb en 128 Gb). Op die toestellen maakt Apple een grotere marge.

null Beeld Apple
Beeld Apple
null Beeld Apple
Beeld Apple

#7. Dat 4K-video heeft geen zin op de iPhone.
'4K' is een aanduiding voor ultra high definition-beeld, het tweevoudige van wat de betere televisietoestellen op dit moment kunnen laten zien. Bij ultra-HD schiet de camera video's in een resolutie van 2160 bij 3840 beeldpunten. De maximale resolutie van het scherm van de iPhone is 1334 x 750 pixels voor de S6 en 1920 x 1080 pixel voor de grotere iPhone 6S Plus. Dus die 4K-opname kun je niet in volle glorie bewonderen op de iPhone. Je zult de beelden op een 4K-tv of -monitor moeten afspelen. 4K-video neemt ook veel ruimte op beslag.

De iPhone neemt standaard video op in een resolutie van 1080p ('gewone' HD) met 30 frames per seconde. Bij de instellingen laat het toestel zien hoeveel ruimte: een minuut in 1080p HD in 30 bps vergt ongeveer 130 Mb, 60 bps in 1080p 200 Mb en in 4K circa 380 Mb.

#8. Live Foto's is niet nieuw.
Yup. HTC en Nokia gingen Apple voor, met Zoe en Living Images, die onder meer geluiden toevoegden aan een stilstaand beeld. Apple's Live Foto's voegt anderhalve seconde bewegend beeld en geluid toe voor het moment van afdrukken en anderhalve seconde erna. Het is een mini-animatie. Het is grappig, maar de gimmick heeft als nadeel dat een foto nog meer ruimte op je telefoon inneemt - tot twee keer zo veel. Niet handig als je het advies uit Stelling #6 in de wind hebt geslagen en een 16 Gb-model hebt gekocht.

#9. Meer kleurtjes! Zilver! Goud! Spacegrijs! En nu ook: roségoud!

#10. De 6S en 6S Plus zijn de beste iPhones die Apple tot nu toe heeft gemaakt.
Dat is ze in Cupertino geraden. Ja, de nieuwe iPhones zijn de beste paarden uit de Apple-stal. En de duurste. Tenzij je niet kunt wachten op 3D Touch en Live Photos is een overstap van de 6 en 6 Plus niet echt nodig. Die toestellen gaan nog echt wel een jaar of twee mee.

null Beeld Apple
Beeld Apple
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden