Ionica Smeets: 36 pakjes met Secret Sister? Alleen voor een paar geluksvogels

Een moeder op het schoolplein vroeg of ik al gehoord had van Secret Sister. Daarbij stuur je één pakje naar een onbekende en in ruil daarvoor krijg je maar liefst 36 pakjes van anderen. De moeder in kwestie zag helemaal niets in zo'n schema, maar had diverse vriendinnen die er enthousiast aan meededen. Zou er toch iets inzitten?

Ionica Smeets
null Beeld anp
Beeld anp

Toen ik op zoek ging, vond ik allerlei varianten van Secret Sister. 'Het is het seizoen om te delen', luidde een van de belabberd vertaalde oproepjes. De basis is steeds hetzelfde. Als je meedoet, krijg je een lijstje met twee namen. Je stuurt de eerste persoon op de lijst een pakje (vaak wordt hierbij gezegd dat dit minstens 10 euro moet kosten). Vervolgens maak je een nieuw namenlijstje en zet de tweede naam die je kreeg daarbij op de eerste plek en je eigen naam op de tweede plaats. Dit lijstje stuur je naar zes mensen. In theorie sturen die het ook weer elk naar zes mensen en dan krijg jij 36 pakjes van deze 'geheime zusters'.

Wat gebeurt er als iemand zo'n schema opzet in een groep van 259 vriendinnen? We nemen heel optimistisch aan dat iedereen één keer mee wil doen en dat iedereen zich keurig aan de regels houdt. Om het schema op te starten zet de initiatiefneemster zichzelf op twee, laat de nummer één op de lijst nog even leeg en stuurt de lijst naar zes vriendinnen. Zij schuiven de startpersoon door naar nummer één, zetten zichzelf op plek twee en sturen de lijst vervolgens naar in totaal 36 vriendinnen. Deze dames sturen de initiatiefneemster een pakje, passen de lijst aan en sturen hem ieder weer naar zes vriendinnen. Inmiddels zijn er 216 verse dames nodig en dat komt precies uit in deze vriendengroep (daarop had ik die 259 natuurlijk gekozen).

undefined

Al deze dames sturen braaf een pakje naar de zes dames van de tweede ronde en dan loopt het schema vast omdat zij de lijst aan niemand in deze groep meer kunnen sturen. In dit voorbeeld krijgen zeven dames ieder 36 cadeautjes en de overige 252 krijgen helemaal niets. Kortom: 97 procent van de deelneemsters eindigt met lege handen. Extra pijnlijk is dat de zeven geluksvogels met een lading pakjes zelf geen enkel pakje hebben hoeven versturen.

Hohoho, zeggen hoopvolle cadeautjeskrijgers nu, je doet dit natuurlijk niet binnen één vriendinnengroep. Iedereen kan meedoen. Maar als je dit in een groep met een eindig aantal deelnemers doet (en dat doe je in de praktijk altijd), dan loopt het schema op een gegeven moment vast. Het is onmogelijk dat iedereen één pakje koopt en in ruil daarvoor zes pakjes ontvangt. Waar zouden die vijf extra pakjes per persoon in vredesnaam vandaan moeten komen?

Secret Sister is gericht op vrouwen. Er zijn in Nederland ruim 5 miljoen vrouwen tussen de 20 en 65. Als die allemaal meedoen, loopt het schema na acht ronden hopeloos vast. Zelfs als iedereen (ook de mannen) op aarde mee wil doen, houdt het systeem na twaalf stappen op. Steeds blijft een groot deel van de deelnemers zonder pakjes achter.

Kortom: als je pakjes wilt ruilen met een onbekende, kies dan een schema waarbij je gewoon één pakje stuurt en één pakje krijgt. Dan heb je meer kans om daadwerkelijk een pakje te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden