Internationaal onderzoek: Nederlands drinkwater van topkwaliteit

De kwaliteit van het Nederland drinkwatersysteem is beter dan dat in de Verenigde Staten en Engeland, blijkt uit vergelijkend warenonderzoek in het tijdschrift Science. En dat zonder chloor.

null Beeld
Beeld

Hé, geen chloorsmaak. Is dat drinkwater hier wel te vertrouwen? Veel toeristen stellen zichzelf die vraag bij het drinken van Nederlands kraanwater. In het nieuwste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science bevestigen wetenschappers dat het Nederlands drinkwater van topkwaliteit is. En dat het alleen maar te prijzen valt dat Nederlandse drinkwaterbedrijven dit voor elkaar krijgen zonder chloor toe te voegen.

De onderzoekers - verbonden aan Amerikaanse, Britse en Zwitserse universiteiten - vergelijken het drinkwatersysteem in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Daaruit blijkt dat uitbraken van ziekten door vervuild drinkwater in ons land het minst voorkomen. In tegenstelling tot de VS en Groot-Brittannië slaagt Nederland hier bovendien in zonder chloor toe te voegen aan het water. Een pluspunt, want chloor in het water kan - in hoge concentraties - leiden tot kankerverwekkende verbindingen.

Nederland scoort volgens de nieuwe studie zo goed door een beter onderhoud van het drinkwatersysteem. Sinds de jaren zeventig zijn hier ongeveer de helft van de waterleidingen vervangen, waardoor slechts 6 procent van het water weglekt.

Lekpercentages

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de buizen verouderd, met lekpercentages van respectievelijk 16 en 25 procent. Door zo'n lek kunnen ook schadelijke stoffen het drinkwatersysteem binnendringen, waardoor de noodzaak stijgt om chloor toe te voegen.

Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft en niet betrokken bij de Amerikaanse studie gepubliceerd in Science, zegt dat de kracht van het Nederlands drink-waterwatersysteem onder meer schuilt in het grote aantal zuiveringsstappen. 'Dat maakt het water biologisch stabiel, met amper voedingsstoffen voor bacteriën.'

Ook goed onderhoud en beheer van het distributienet zijn essentieel voor de drinkwaterkwaliteit.

Tekst gaat verder onder de graphic.

null Beeld
Beeld

Dat er nergens in Nederland chloor wordt toegevoegd aan het water klopt trouwens niet helemaal volgens Van der Hoek. 'Twee drinkwaterbedrijven doen het wel, een in de regio Rotterdam en een in Noord-Holland. Maar dat gaat om zo weinig chloor dat je het niet eens proeft.'

Ondanks de internationale pluim, is het drinkwatersysteem in Nederland nog niet perfect.

Van der Hoek: 'We kunnen vooral nog veel winnen met het terugdringen van medicijnresten en bestrijdingsmiddelen in het water waarvan drinkwater wordt gemaakt, zowel grondwater als oppervlaktewater. Denk aan spuitvrije zones in de landbouw of aan gerichte afvalwaterzuivering bij verzorgingstehuizen om medicijnresten eerder af te vangen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden