‘Inslaan vaccin scheelt tienduizenden doden’

Door nu een flinke voorraad speciale vogelgriepvaccins in te slaan, vallen er in Nederland bij een ernstige grieppandemie vele tienduizenden doden minder.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De vaccins waar het om gaat, bieden brede bescherming tegen de dodelijke H5N1-vogelgriepstammen die nu rondwaren in Azië, in met name Indonesië en Vietnam. Een grote kans dat deze vaccins ook bescherming bieden tegen een pandemische H5N1-stam, redeneren vaccinbedrijven.

Eerdere schattingen gaven aan dat bij een ernstige pandemie in Nederland tussen de 80 en 100 duizend doden zouden kunnen vallen. Een vroeg vaccin kan daarvan mogelijk twee-derde voorkomen.

Virologen gaan er vanuit dat het H5N1-vogelgriepvirus dat nu rondwaart in de pluimveestapel en in wilde vogels genetisch zal evolueren tot een pandemische stam. Een stam die vervolgens dood en verderf zal zaaien over de wereld.

Een precies passend vaccin is pas te maken als die uitbraak is begonnen, en de precieze samenstelling van de H5N1-stam bekend is. Dan zijn nog zes maanden nodig om voldoende vaccins te maken. De eerste griepgolf wordt zo gemist.

Dan maar minder precies passend en nu al vast maken en opslaan, redeneren vaccinbedrijven. Ontwikkelt zich een pandemie, dan kunnen mensen direct ingeënt worden.

De Europese autoriteiten hebben zo'n prepandemisch vaccin van GSK twee weken geleden goedgekeurd. Concurrent Novartis heeft een aanvraag ingediend. Andere bedrijven als Sanofi-Pasteur en Baxter volgen.

Enkele landen als Zwitserland, Finland en België hebben besloten die vaccins in te slaan voor de hele bevolking. ‘Tien miljoen prepandemische vaccins voor de hele Belgische bevolking worden volgend jaar afgeleverd’, zegt viroloog Marc van Ranst, verantwoordelijke voor de Belgische bestelling.

In Nederland onderzoekt de Gezondheidsraad de optie, in opdracht van de overheid. De raad komt eind van het jaar met haar advies.

Lees zaterdag meer in het katern Kennis

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden