Ineens kan de Tamiflu in de kast

Na de doemscenario’s komt de geruststellende boodschap over de Mexicaanse griep...

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

BILTHOVEN Maandenlang hielden doemscenario’s over de griep ons in de ban. Er ontstond een run op mondkapjes. Moest de Vierdaagse niet worden afgelast? Vijf miljoen doosjes met de virusremmer Tamiflu waren onderweg naar de apotheek. Berichten over het stijgend aantal patiënten en een oplopend aantal buitenlandse doden deden het ergste vermoeden.

Maar vrijdag kwam er opeens een geruststellende boodschap. ‘De ziekte lijkt mild te verlopen’, zei Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. ‘Deze griep is niet erger dan de seizoensgriep.’

Het outbreak management team, een groep deskundigen die minister Klink van Volksgezondheid adviseert, besloot woensdag tot een beleidswijziging.

Huisartsen vinden vandaag een advies in de bus waarin wordt opgeroepen Tamiflu alleen voor te schrijven aan risicopatiënten. Alle huishoudens krijgen een folder waarin staat dat de patiënt meestal gewoon thuis kan uitzieken.

De registratie van nieuwe ziektegevallen wordt stopgezet. De meldingsplicht blijft alleen gehandhaafd voor patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden. Huisartsen hoeven niet langer alle patiënten met griepverschijnselen te laten testen.

De Mexicaanse griep blijkt bij 1 tot 3 procent van de patiënten complicaties op te leveren, in de vorm van longontsteking. Die complicaties doen zich in 70 procent van de gevallen voor bij risicogroepen. Daartoe behoren hoogzwangeren, patiënten met ernstige ziekten en jonge kinderen.

Coutinho zei dat de wijziging van de aanpak niet betekent dat er niets aan de hand is. ‘Het virus kan agressiever worden, er is wel degelijk aanleiding om goed voorbereid te zijn.’

Toch lijkt de hausse aan alarmerende berichtgeving van de laatste maanden een tegenreactie bij het publiek op te roepen, constateert hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC). Steeds meer complottheorieën duiken op. Een Duitse parlementariër zei vrijdag dat de farmaceutische industrie de angst voor het virus voedt. Een Belgische epidemioloog sprak deze week over ‘de griepmaffia’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden