NieuwsDe week in wetenschap

Ik zou m’n tijd anno 2019 niet verspillen aan een oeverloze internetconsultatie over klimaatplannen

t Beeld m
tBeeld m

Concrete actie, nu. Dat was deze week het doel van de klimaattop in New York. Ondertussen organiseert onze eigen overheid onder het volk een vage ‘consultatie’ over klimaatplannen.

‘Hoe durven jullie? We staan aan het begin van een massaal uitsterven en alles waar jullie over kunnen praten is geld en sprookjes van eeuwige economische groei. We zullen jullie nooit vergeven.’

De 16-jarige Zweedse activist Greta Thunberg, pionier van de wereldwijde klimaatstakingen, hield deze week een donderpreek tegen wereldleiders op de klimaattop in New York. Doel van die top: concrete, controleerbare plannen presenteren om de broeikasuitstoot in rap tempo te verminderen zodat de opwarming van de aarde enigszins binnen de perken blijft. 1,5 graad opwarming maximaal deze eeuw ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Klimaatactiviste Greta Thunberg spreekt wereldleiders toe bij de klimaattop in New York.  Beeld EPA
Klimaatactiviste Greta Thunberg spreekt wereldleiders toe bij de klimaattop in New York.Beeld EPA

Dat Thunberg boos is, valt wel te begrijpen. De afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs lijken voor veel landen niet de hoogste prioriteit te hebben. Kijk en huiver bij de wereldkaart van Climate Action Tracker, een samenwerkingsverband van wetenschappers. Vrijwel alle landen lopen achter, of zelfs hopeloos achter, op de klimaatafspraken van Parijs. Als we met z’n allen zo doorgaan, liggen we op koers voor 3 graden opwarming deze eeuw.

Ook Nederland doet het niet goed. In New York pronkte Rutte met de polderresultaten van de klimaattafels, waarin is afgesproken hoe elke sector de komende decennia minder broeikassen zal uitstoten. Nu heeft polderen voordelen, maar handelingssnelheid is er daar niet een van.

Om burgers en professionals verder te betrekken bij de Nederlandse klimaatplannen kunt u bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot begin oktober een ‘internetconsultatie’ invullen. Burgers en professionals kunnen reageren op vragen als ‘Welke praktische ideeën heeft u om zoveel mogelijk samenhang aan te brengen tussen de uitvoering van de afspraken uit het Klimaatakkoord en de visie Waardevol en Verbonden?’

Nou, dat zal me een ideeënorgie worden. Ik heb alle vragen van de raadpleging ingevuld en bij mij beklijft het gevoel dat we hier te maken hebben met een ambtelijk rookgordijn. Laat die burgers maar kakelen over onze onmogelijke vragen, dan kunnen we vervolgens lekker doen wat we toch al van plan waren, maar dan wel met de bijbehorende claim dat ‘de plannen tot stand kwamen na consultatie van het volk’.

Behalve dat zo’n raadpleging een schertsvertoning is, straalt die ook nog eens nul urgentie uit. Wetenschappers waarschuwen al decennia dat we snel iets aan die opwarming moeten doen – ik zou m’n tijd anno 2019 niet verspillen aan een oeverloze internetconsultatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden