INTERVIEW

'Ik leefde in een web van leugens'

'Jasper' is begin 50 als hij in 2013 crystal meth krijgt aangeboden. Wat volgt, is een achtbaan waaruit hij slechts ternauwernood kan ontsnappen.

Crystal Meth. Beeld null
Crystal Meth.

'De relatie met mijn vriend was op een dood punt beland en ik was in mijn eentje in Barcelona. Nu ben ik vrijgezel, zei ik tegen mezelf, dan mag ik ook eens los.

'Via datingapp Grindr maakte ik een afspraak bij iemand thuis. Het was donderdagmiddag toen ik het appartement binnenstapte, er waren al een paar mannen die seks hadden. Binnen vijf minuten kreeg ik drugs aangeboden, witte kristalletjes in een glazen pijpje. Zodra je er een vlam onder hield, kwam er dikke witte rook vanaf.

'Het sloeg in als een bom. Ik voelde me geweldig, alert, energiek en supergeil. We hadden urenlang seks, maar tussendoor voerde ik lange gesprekken, heel geconcentreerd. Die totale focus, dat is het effect.

'Om de scherpe randjes eraf te halen, gebruikten we ghb. Daardoor ga je een paar uur out en als je bijkomt, kun je weer door. Verder gebruikten we het narcoticum ketamine, erectiepillen en cocaïne. Dankzij al die middelen hield ik het feest bijna vier dagen vol.

Bizarre feestjes

'Dit moest ik maar niet meer doen, dacht ik toen ik op maandagochtend buiten stond. Feitelijk was ik op dat moment al verslaafd. De dagen erna was ik somber en uitgeput, ik wilde nog een keer die roes.

'Elke keer als ik voor mijn werk naar het buitenland moest, regelde ik een afspraak. In Azië wordt veel crystal meth gebruikt, net als in Barcelona, Londen en de VS. Ook in Nederland is een levendige scene. Ik kwam in Amsterdam steeds nieuwe jongens tegen, die allemaal gebruikten.

'Het zijn bizarre feestjes. Je bent al je remmingen kwijt als je onder invloed bent. Soms werd er geïnformeerd of mensen hiv hadden, maar ik geloof niet dat iemand zich daar een paar uur later nog iets van aantrok. Ik heb maar één keer iemand gezien met een condoom om.

Crystal meth maakt verontrustende opmars

Crystal meth, een heftige drug die elders in de wereld al ware verslavingsepidemieën veroorzaakt, lijkt ook in Nederland in opmars. Vooral in de gayscene wint 'Tina' als seksdrug aan populariteit. (+) 'Levensgevaarlijk', aldus een ex-verslaafde.

'Op een gegeven moment gaf een jongen mij een injectie. Achteraf vroeg ik mij af of hij wel wist hoe dat moest. Toen pas drong tot mij door dat hij een slagader had kunnen raken of per ongeluk een luchtbel in mijn bloedbaan had kunnen spuiten. En wie grijpt er in als iemand een overdosis neemt? Daar denkt niemand op zo'n feest over na.

'Als het niet lukt om mannen in de buurt te vinden, kunt je naar chatrooms op internet. Daar zijn tegelijkertijd tientallen mannen uit de hele wereld ingelogd. Je ziet ze zichzelf bevredigen. Regelmatig zie je ook hoe ze drugs roken of spuiten.

'De drugs kocht ik aanvankelijk via andere deelnemers aan de party's. Of ik betaalde geld om mee te mogen doen. Pas later, toen ik verslaafd was, kocht ik rechtstreeks van een dealer. Zeker in Nederland is chrystal meth erg duur: ik betaalde rond de 150 euro per gram toen ik begon. De laatste periode ging de prijs omlaag richting de 100 euro. In Azië en de VS betaal je ongeveer de helft van dat bedrag.

Web van leugens

'Aanvankelijk kon ik de verslaving prima met mijn werk combineren. Dat werd steeds lastiger. Ik werd vermoeider en depressiever als ik nuchter was. Steeds vaker glipte ik even weg naar de berging om stiekem wat crystal meth te roken.

'Mijn vriend had door dat er iets niet klopte, maar hij durfde niet door te vragen. Tot hij me betrapte. Toen heb ik hem beloofd te stoppen en heb ik ook aan mijn werkgever verteld dat ik verslaafd was. Om goede wil te tonen, ben ik naar de Jellinekkliniek gegaan om af te kicken. In werkelijkheid gebruikte ik vanaf dat moment nog veel meer drugs. Ik heb totaal stoned tegenover die therapeut gezeten. Hij leek niets door te hebben.

'Ik leefde in een web van leugens, was steeds bezig alibi's te regelen om weer te kunnen gebruiken. Door die drugs kreeg ik slaapproblemen en viel ik 20 kilo af. Mensen zeiden steeds vaker tegen me dat ik er zo slecht uitzag. Dan antwoordde ik dat ik verdriet had omdat een goede vriendin was overleden. Dat was de periode dat ik aan zelfmoord begon te denken. Ik zorgde dat ik genoeg drugs in huis had om een overdosis te kunnen nemen.

Afkicken

'Als ik in 2015 niet bij een politiecontrole was gepakt, was ik nu dood geweest. Terwijl ik zwaar onder invloed was, zat ik in de cel. Ik besefte dat ik mijn baan, die mijn lust en mijn leven was, zou kwijtraken. Ik besefte dat ik kapot ging aan dat spul. En dat ik dat niet wilde.

'Afkicken van crystal meth is moeilijk. Je wordt erg depressief, vermoeid en krijgt zelfmoordgedachten. Uit statistieken die ik op internet vond, blijkt dat slechts 7 procent van de gebruikers ervan afkomt. Een stuk minder dan bij heroïne.

'Ik ben een programma gaan doen bij NA-Holland, de Narcotics Anonymus. Het begon ermee dat ik alle banden met die wereld van drugs en drugsgebruik moest verbreken. Ik heb een nieuw telefoonnummer genomen, alle apps en accounts verwijderd. Mijn dealer probeerde weer met mij in contact te komen. Hij wilde natuurlijk die goede klant terug. Er waren weken dat ik 800 euro bij hem uitgaf.

'Bij de NA hoor ik verhalen van andere verslaafden. Er zitten mensen tussen die zo'n beetje alles hebben gebruikt dat los- en vastzit. Zelfs zij vonden crystal meth te eng. Toch ben ik bang dat er ook in Nederland meer gebruikers komen. Xtc werd toch eerst vooral gebruikt op grote feesten in de gayscene? Nu zijn die pillen overal. Met crystal meth mag dat niet gebeuren. Dat is levensgevaarlijk spul waar je van af moet blijven.'

De naam Jasper is gefingeerd, omdat hij vreest niet meer aan een baan te komen als zijn identiteit bekend wordt. De Volkskrant heeft zijn verhaal slechts beperkt kunnen verifiëren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden