IJsselmeer is IJsselkorst geworden

IJsbrekers houden de vaargeul van het IJsselmeer vrij. Vooral bij Urk is de ijsgang zwaar...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

LELYSTAD Een streepje grijs marmer in een witte zee die langzaam oplost in hemelsblauw. Zo ziet de vaarweg van Amsterdam naar Lemmer er donderdag uit vanuit de lucht. Drie ijsbrekers ploegen door de ijsschotsen, zodat binnenvaartschepen met benzine naar Delfzijl kunnen blijven varen, of met containers naar Duitsland.

Vooral op het laatste stukje – na de knik op de dijk boven Urk – is de ijsgang zwaar. De sleepboten Jelle Auke en Jan van Hasselt varen daar samen op en neer, in opdracht van Rijkswaterstaat. Verwacht geen Arctische ijsbrekers met atoomaandrijving; de Jelle Auke lijkt van boven op een lichtblauwe versie van de Bereboot.

Maar wel met krachtige diesels in de motorkamer. ‘We hebben al heel wat schepen naar binnen moeten slepen’, zegt mobiel verkeersleider Jochem Woord aan boord van de ijsbreker. Sommige binnenvaarders hebben te weinig motorvermogen of een verouderd koelsysteem dat ijs aanzuigt.

Het openhouden van de belangrijkste vaarweg over het IJsselmeer ging vandaag moeizaam, volgens Woord. ‘Daarom komt er vrijdag een vierde ijsbreker bij en zetten we zaterdag zes schepen in.’

Verplichte konvooivaart, zoals Rijkswaterstaat vorig jaar instelde voor alle binnenschepen, is volgens de verkeersleider nog niet nodig. Vaartuigen korter dan twintig meter mogen het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren niet meer op.

Nog niet het hele IJsselmeer is bevroren, blijkt uit een rondvlucht. Langs de dijk naar Enkhuizen is nog een strook donkergrijs water over, maar het grootste deel van het meer is veranderd in een korstige vlakte, met hier en daar donkere vlekken en grillige richels waar sneeuw achter blijft hangen.

Bij Urk kruien ijsschotsen tegen de kade. Het midden van het meer doet denken aan een tv-documentaire over de Noordpool – waar zijn de ijsberen? En aan de overkant staat de vuurtoren Het Paard van Marken te midden van een ijzige vlakte. Geen schaatser te bekennen. Wel vissers die langs de kant vierkante gaten in het ijs hebben gezaagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden