Minister Edith Schippers.
Minister Edith Schippers. © ANP

IGZ: Minister moet huisarts dwingen beter bereikbaar te zijn

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet huisartsen opdracht geven hun telefonische bereikbaarheid te verbeteren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) haar gevraagd, zo is vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om 49 huisartspraktijken die na verschillende waarschuwingen nog steeds niet binnen 30 seconden de spoedtelefoon opnemen voor medische noodgevallen. Volgens een woordvoerder van de inspectie is deze maatregel een uiterst middel om de artsen te dwingen. Als ze niet luisteren naar de minister, krijgen ze een dwangsom opgelegd van 2000 euro per week, met een maximum van 30.000 euro.

De inspectie verwacht dat de minister het verzoek zal inwilligen. In juridische termen geeft ze de huisartsen dan een aanwijzing. Volgens de inspectie lopen patiënten gevaar, zeker in levensbedreigende situaties, als de telefoon niet of niet op tijd wordt opgenomen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft geen verklaring voor het feit dat de 49 praktijken hun telefonische bereikbaarheid nog steeds niet op orde hebben. Een woordvoerster benadrukt dat de rest van de 4378 praktijken in Nederland de zaak inmiddels wel op orde heeft. De organisatie verwacht dat de 49 achterblijvers snel over de brug zullen komen.

De inspectie gaat hen in de tweede helft van december opnieuw controleren.

Op de site van de IGZ staan de namen van de 49 praktijken vermeld.