NieuwsVeiling privécollectie Stephen Hawking

Iconische rolstoel Stephen Hawking en ‘uitnodiging voor tijdreizigers’ onder de hamer

De iconische rolstoel van Stephen Hawking in je huiskamer? Dat kan. Een collectie spullen van de onlangs overleden natuurkundegrootheid gaat vanaf woensdag onder de virtuele hamer bij het New Yorkse veilinghuis Christie.

De iconische rolstoel van Stephen Hawking. Beeld EPA
De iconische rolstoel van Stephen Hawking.Beeld EPA

Eigenlijk een koopje, de minimaal 114 euro die veilinghuis Christie vraagt voor een ingelijste, genummerde versie van Stephen Hawkings ludieke uitnodiging aan toekomstige tijdreizigers. Hawking vroeg ze te komen naar een receptie ‘in het verleden’ en maakte de uitnodiging pas ná die receptie openbaar. Op die manier kon alleen iemand uit de toekomst hem ontvangen. Helaas kwam niemand opdagen.

De uitnodiging maakt, samen met onder meer de iconische rolstoel van Hawking (vanaf 11 duizend euro), deel uit van een collectie met 22 spullen van de de afgelopen maart op 76-jarige leeftijd overleden natuurkundesuperster Stephen Hawking. Veilingshuis Christie biedt de collectie tussen 31 oktober en 8 november aan bij een online veiling.

Stephen Hawking's ‘Time Travellers’ uitnodiging.
 Beeld
Stephen Hawking's ‘Time Travellers’ uitnodiging.

De spullen komen allemaal uit Hawkings privécollectie en werden ter beschikking gesteld door zijn familie. Ze willen daarmee fans van Hawking de kans geven wat van de grootmeester te kopen. De opbrengsten gaan naar twee goede doelen: The Stephen Hawking Foundation, die zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar de kosmos, en de Britse Motor Neurone Disease Association, die zich ontfermt over mensen met auto-immuunziekten zoals ALS, de ziekte die Hawking aan zijn rolstoel gekluisterd hield.

Stephen Hawking's bomberjas.
 Beeld Christies
Stephen Hawking's bomberjas.Beeld Christies

Proefschrift

Een hoogtepunt in de veiling vormt Hawkings proefschrift uit 1965, waarin hij een aantal grote vragen uit de kosmologie behandelt, voorzien van een bibberige handtekening van de meester zelf (vanaf 114 duizend euro). Hawking rondde zijn promotie af nadat hij de diagnose van zijn slopende ziekte had gekregen.

Verder nog onder de hamer: een editie van het iconische boek A brief history of time mét duimafdruk van Hawking, geschatte waarde minimaal 2.300 euro. Een kopie van het script van de aflevering van The Simpsons waarin een getekende Hawking figureerde (2.300 euro). En een aantal iconische wetenschappelijke publicaties met titels als Waarom is het universum isotropisch? (1.100 euro), De vier wetten van de mechanica van zwarte gaten (3.400 euro) en Singulariteiten en de geometrie van de ruimtetijd, voorzien van handgeschreven aantekeningen (11 duizend euro).

Een kopie van het script van de aflevering van The Simpsons, met daarin een getekende Hawking. Beeld Christies
Een kopie van het script van de aflevering van The Simpsons, met daarin een getekende Hawking.Beeld Christies

Lucy Hawking laat haar vader nog een keer spreken

Vroeger schreven ze al kinderboeken samen, nu heeft Lucy Hawking (47) het levenswerk van haar vader Stephen afgemaakt. Met het laatste boek van de natuurkundige die zo beroemd werd als een popster, hoopt ze hem een passend eerbetoon te geven. ‘Er zat iets in hem dat alles tartte, zowel fysiek als mentaal’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden