Hype hype hoera!

En, al over? - Over? Ik was niet ziek, hoor...

Martijn van Calmthout

Overgestápt. Op Linux. - Linux? Zeker weer zo'n geparfumeerd nichtendrankje voor in het grand café? Doe mij maar een pilsje.

Lees jij dan helemaal geen kranten meer? Linux. Een nieuw besturingssysteem voor je computer. - Ik heb me lang geleden voorgenomen niet te willen weten wat er onder de motorkap van mijn pc gebeurt.

Maar dan is Linux precies wat je nodig hebt. Dat is hartstikke snel. En niks geen toeters en bellen. - Mooi, dus dat zit binnenkort op mijn nieuwe machine?

Wacht even, voorlopig is Linux alleen gratis van Internet te plukken. Wereldwijd schrijven honderden liefhebbers via het web software voor Linux. Omdat ze dat leuk vinden. - En dat laat ik zomaar de macht overnemen op mijn harde schijf. Wat vindt Microsoft daar eigenlijk van?

Dat is de grootste lol. Gates de pest in, natuurlijk. - Dus ik moet me overleveren aan een stelletje whizzkids omdat die Microsoft de voet dwars zetten?

Dat klinkt natuurlijk wat eng. Maar inmiddels heeft IBM wel mooi besloten met Linus in zee te gaan. - Linux bedoel je.

Nee Linus Torvalds, de uitvinder van Linux. Die jongen wordt overal onthaald als een popster. - En wat moet IBM van hem?

Die zien wel brood in een systeem dat opkan tegen Windows. - Want?

Want wat? Het deugt toch zeker niet dat bijna alle pc's onder Windows draaien. Zelfs als je het niet gebruikt betaal je nog steeds een paar tientjes licentie voor elke nieuwe machine. Rechtstreeks aan ome Bill. - En jij dacht dat dat anders wordt met Linux?

Dat is gratis. - Nu wel, ja. Maar dat blijft natuurlijk niet zo als IBM er eenmaal een dikke vinger in heeft.

Denk je? - Zeker. Herinner jij je PS/2 nog?

Sorry, dat moet van voor mijn tijd zijn. - PS/2 was jaren geleden het eigen besturingssysteem van IBM dat Windows naar de kroon moest steken. Omdat Bill Gates ooit MS-DOS voor ze maakte, maar in het contract wist te krijgen dat hij de eigenaar bleef. Zodat IBM hem voor elke machine moest betalen. Oud zeer, meer was het niet en geen hond die erin trapte. Een flop.

Maar ik lees dat er nu echt fabrikanten zijn die programma's voor Linux gaan leveren. - Sterker, die kopen een paar van die whizzkids die het nu nog lekker in elkaar zitten te hobbyen.

Dus Linux wordt niks, voorspel je? - Weet ik niet. Misschien werkt het echt geweldig. Kan ik het eens bij je komen bekijken?

Nou, ik moet het nog installeren, eigenlijk. - Hoe weet je dan of het werkt?

Dat zie ik in de krant en op televisie. - En hebben die er dan mee gewerkt?

Nee, die hebben het alsmaar over die snotneuzen die Gates dwarszitten. Van die nerds met hun schermen vol computercode, weet je wel. Daar heb ik verder ook geen kijk op. - Journalistenklets, neem dat van mij aan.

Never let the facts spoil a good story, dus? - Precies. Neem een biertje. Op Bill Gates, de eerste man die een wereldwijde standaardisering voor de computer afdwong. Uit pure hebzucht.

Proost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden