Huisarts zoekt 'elektronisch' naar recept

De Amsterdamse huisartsen kunnen dit najaar gebruik maken van een elektronisch 'receptenboek' of formularium, als zij hun patiënten een geneesmiddel willen voorschrijven....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Vanaf september kunnen de artsen op hun computer de gegevens van de patiënt intikken. Het recept dat vervolgens op het beeldscherm verschijnt, geeft dan aan welk - bij voorkeur merkloos - medicijn het meest in aanmerking komt. Daarbij is rekening gehouden met de leeftijd van de patiënt, en met eventuele ongewenste bijwerking in het geval de patiënt ook andere medicijnen slikt. Ook meldt het formularium of het middel gebruikt kan worden door zwangere vrouwen.

Volgens de makers is het formularium geen wondermiddel dat de arts van alle recept-problemen verlost. Maar het biedt 'een goed en verantwoord advies voor een eerste recept'. Het 'receptenboek' kan worden aangepast als de gebruikers daarvoor goede argumenten aandragen.

ZAO verwacht dat het elektronisch receptenboek - geschreven formularia bestaan al langer - tot enige kostenbesparing zal leiden. Maar dat komt vooral doordat artsen en apothekers beter met elkaar zullen overleggen. Het voorschrijfgedrag en de medicijnverstrekking zullen daardoor verstandiger en meer systematisch verlopen, verwacht medisch adviseur P. van Dijk van ZAO.

Maar of het formularium op de lange duur de kosten van geneesmiddelen werkelijk zal terugdringen, betwijfelt hij. 'Het aantal diabetes-patiënten in Nederland, dus ook in Amsterdam, is volgens deskundigen tweemaal zo groot als het aantal dat ervoor behandeld wordt. Als al die patiënten straks bekend zijn en medicijnen gaan slikken, gaan de kosten natuurlijk omhoog. Maar dan kunnen we de politici vertellen hoe dat komt.'

De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn bezig een landelijk elektronisch formularium te maken. Het Amsterdamse 'receptenboek' zal daarin passen, verzekerden de opstellers gisteren bij de presentatie.

ZAO is al jaren bezig om de kosten voor het medicijngebruik terug te dringen. De verzekeraar begon daarmee toen bleek dat ZAO een duur ziekenfonds was. Door harde afspraken met huisartsen en apothekers slaagde ZAO erin om tientallen miljoenen per jaar te besparen op de kosten voor medicijnen. Volgens F. Sier van ZAO stegen de kosten voor geneesmiddelen in Nederland tijdens het eerste paarse kabinet met 10,6 procent. Voor ZAO was de stijging 3,6 procent.

Dat effect wordt echter sinds twee jaar tenietgedaan doordat de vergoeding van zeer dure anti-aidsmedicijnen voor mensen met hiv juist verzekeraar ZAO financieel zwaar treft. Dat komt doordat de helft van alle hiv-besmetten in Amsterdam woont. Weliswaar krijgen ziekenfondsen een extra vergoeding uit de centrale kas van de ziekenfondsen voor dure aids-medicijnen, maar daarbij is geen rekening gehouden met het extreem hoge aantal verzekerden waarvoor ZAO de aids-medicijnen moet vergoeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden