Huisarts voor leven geschorst na seksuele relaties

De Brabantse huisarts die tot twee keer toe een seksuele relatie aanging met een patiënte, mag nooit meer in de gezondheidszorg aan het werk. Hij moet worden geschrapt uit het BIG-register, waar alle artsen in geregistreerd staan. Dat heeft het Medisch Tuchtcollege in Den Haag vandaag bepaald.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder al was het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven tot de zeer opvallende uitspraak gekomen dat de huisarts geen vrouwen meer mocht behandelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de huisarts gingen in beroep tegen deze uitspraak. Beiden waren het erover eens dat deze maatregel niet houdbaar is voor een huisarts, zowel op principiële als praktische gronden.

De huisarts had ervoor gepleit weer aan het werk te mogen, hij had beterschap beloofd. In hoger beroep is daar nu een duidelijke streep doorgehaald. Om de kans op herhaling in te schatten, is de arts onderzocht door een psychiater. Die kwam tot de slotsom dat er een zeker gevaar bestaat dat de betrokken arts opnieuw in de fout gaat, vooral bij langer durende contacten met patiënten.

Rationeel is de huisarts waarschijnlijk wel in staat herhaling te voorkomen, in emotioneel opzicht is dat echter de vraag, stelt de tuchtrechter, die vindt dat ieder risico moet worden uitgesloten.

Ivo Sindram, advocaat van de huisarts, kon vandaag nog geen reactie geven op de uitspraak. Hij wil eerst de exacte motivering van het tuchtcollege bestuderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden