Hoor ik daar iemand 'het nieuwe roken' zeggen? Rode kaart!

Tonie Mudde
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Hoor ik daar iemand ‘het nieuwe roken’ zeggen? Rode kaart, douchen!

Is straling 5G het nieuwe roken? Spannende kop deze week in de Telegraaf, bij een artikel over het vermeende gezondheidsgevaar van het snelle mobiele netwerk dat Nederland de komende jaren uitrolt. Die vergelijking met het nieuwe roken is sowieso opvallend populair.

Waarom zitten het nieuwe roken is (Men’s Health).

Het scherm is het nieuwe roken (FD).

Zelf je auto besturen wordt het nieuwe roken (TU Delft).

Retorisch krachtig natuurlijk, die vergelijking met roken. Je ziet direct een enorm gevaar voor je, dat bovendien jarenlang is onderschat door overheid en publiek. Snel ingrijpen, voor het te laat is, dat is de boodschap van die rookvergelijking waarbij een argeloze lezer zomaar kan denken dat de risico's vergelijkbaar zijn.

Maar zijn ze dat ook? Allereerst dat roken. KWF Kankerbestrijding meldt dat één op de twee rokers sterft aan roken. Ik vond een grote Australische studie die zelfs uitkomt op twee op de drie rokers die sterft aan zijn verslaving.

Een schril contrast met de conclusie van de voorzitter van de internationale commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling (ICNIRP) deze week in de Volkskrant: geen enkel overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Maar wacht, roepen de onruststokers, dat 5G is nieuw en dus blijkt pas over jaren hoe vernietigend die straling is!

Dat argument klonk ook bij de komst van mobiele telefoons. Je zou er maar tumoren van in je hoofd krijgen. Een van de beste studies hierover komt van onder meer de International Agency for Research on Cancer (IARC). Onderzoekers bekeken bij meer dan 350.000 Denen wie er in de loop der jaren een hersentumor opliep, en vergeleken dat met de duur van hun telefoonabonnement. Uitkomst: geen verband tussen bellen en tumoren in hersenen of ruggenmerg.

Maar, roept de onruststoker weer, waarom geeft diezelfde IARC mobiele telefoons dan de classificatie ‘mogelijk kankerverwekkend’? Antwoord: omdat wetenschappers niet houden van slotakkoorden, er moet ruimte overblijven voor vervolgonderzoek, voor effecten die misschien over het hoofd zijn gezien. Wie weet, misschien dat er inderdaad nog iets naars wordt ontdekt bij wat proefmuizen bij een belachelijk hoge dosis, of dat ergens ter wereld een onderzoeker toch een mogelijke verhoging vindt van het risico op een zeldzame ziekte. Nu is elke zieke er een te veel, maar zet de uitkomsten om in nuchtere absolute aantallen en het risico verdampt naast die 1 op de 2 doden door roken.

Een veilig Paasweekend toegewenst, waarin u desgewenst lekker kunt zitten, bellen en zelf een auto besturen. Zolang u geen sigaret opsteekt, ziet de overlevingskans er gunstig uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden