Hoop op herstel contact met Philae lijkt te vervliegen

Philae doet er al weer weken het zwijgen toe. Nadat de komeetlander in juni weer contact had opgenomen met aarde, was er aanvankelijk enthousiasme en optimisme over duurzame voortzetting van het onderzoekswerk. De hoop dat het goed komt met de kleine komeetlander lijkt nu te vervliegen. Ruimtevaartorganisatie ESA gaf vandaag een statusupdate over Philae, die al sinds 9 juli niks meer van zich heeft laten horen.

Impressie van Philae op komeet 67P. Het lijkt erop dat de komeetlander is verschoven of gekanteld in de afgelopen dagen. Beeld ap
Impressie van Philae op komeet 67P. Het lijkt erop dat de komeetlander is verschoven of gekanteld in de afgelopen dagen.Beeld ap

Wetenschappers van ESA hebben een aantal pogingen gedaan het contact tussen de komeetlander en het moederschip Rosetta te herstellen, onder meer door Rosetta dichter bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te brengen. Rosetta heeft korte tijd op 180 tot 153 kilometer afstand van de komeet gecirkeld, maar inmiddels is de afstand weer vergroot, omdat het stof en gruis dat vrijkomt doordat de komeet de zon dicht is genaderd, mogelijk gevaar oplevert voor de sonde. Het afgelopen weekend verloor Rosetta door de stofwolk zicht op de sterren waar het op navigeert, en dat was reden tot het besluit de afstand te vergroten.

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op 13 juni. Beeld reuters
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op 13 juni.Beeld reuters

Wat is er aan de hand met Philae?

Niemand weet precies wat er loos is, maar het lijkt erop dat de hoeveelheid zon die op de zonnepanelen van de lander valt, is veranderd en dat die verandering niet te verklaren valt uit het feit dat komeet 67P nu dichter bij de zon is, aldus missieleider Stephan Ulamec in het Rosettablog.

Mogelijk is Philae verschoven of gekanteld, wat het gevolg kan zijn van de toegenomen activiteit van de komeet, die op 13 augustus het dichtst bij de zon is. Daardoor zou zijn antenne niet meer in de ideale positie staan om Rosetta te kunnen bereiken. Het moederschip vormt de schakel tussen de aarde en de lander, wiens zenders niet sterk genoeg zijn om de aarde te bereiken.

Een andere mogelijkheid is dat een van beide zenders niet goed lijkt te werken. Philae schakelt om de zoveel tijd van de ene zender op de andere, en vluchtleiders hebben nu het commando verstuurd alleen nog maar de zender te gebruiken die het wel doet. Zij hopen dat dit tot een stabielere verbinding zal leiden, maar het is nog niet duidelijk of het commando Philae ook echt bereikt heeft.

Rosetta gaat zich aan het eind van de week meer richten op zijn wetenschappelijke missie dan op het herstellen van de verbinding met Philae.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden