Hooikoortsplant dreigt zich in Nederland te vestigen

Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijk blijvende vestiging in ons land van de plant ambrosia. Oorzaak lijkt het warme weer....

ANP

De warmteminnende plant lijkt zich op diverse plaatsen, vooral in tuinen, te ontwikkelen en is ook al in de natuur gezien. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil een verdere verspreiding van de hooikoortsplant tegengaan.

Zaadjes van de plant zitten in vogelvoer, dat in de tuin terechtkomt. Seppe Raaphorst, directeur natuur van het ministerie, zei dat Landbouw binnen enkele weken gaat overleggen met importeurs van vogelzaad om af te spreken dat het ambrosiazaad uit het voer verdwijnt. Een verbod op het gebruik van het zaad komt er voorlopig nog niet, aldus Raaphorst in het programma.

Na een oproep in Vroege Vogels in oktober vorig jaar werden vanuit heel Nederland 160 waarnemingen van ambrosia gemeld. Zo stond een groot aantal planten in een berm in Wageningen. Het lijkt er op dat deze zich inmiddels hebben uitgezaaid over een groter gebied. Ook in Scheveningen werden bij de duinen enkele honderden exemplaren aangetroffen.

De eerste planten zijn de afgelopen weken al in bloei gekomen. Een enkele plant kan rond de 50 duizend zaden produceren die tot veertig jaar kiemkrachtig blijven.

Ambrosiapollen zijn de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in de VS en in toenemende mate in Zuid- en Midden-Europa. Eén plant kan een miljard pollen produceren en de allergische werking is enkele malen sterker dan de tot nu toe belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, gras.

Vroege Vogels herhaalt de oproep aan het publiek waarnemingen van de plant te melden op www.natuurkalender.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden