Hoogste arts Liberia plaatst zichzelf in quarantaine

De hoogste Liberiaanse arts heeft zichzelf voor 21 dagen onder quarantaine geplaatst nadat haar assistent aan ebola was overleden. Dat heeft Bernice Dahn aan AP laten weten.

Een medische hulpmedewerker tilt een meisje op bij een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Monrovia. Beeld afp

Dahn is de onderminister van volksgezondheid en vertegenwoordigde haar land op conferenties over de bestrijding van ebola. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 21 dagen de maximale incubatietijd voor de ziekte. Gisteren zei de WHO dat daar in twee dagen tijd honderdvijftig doden zijn gevallen.

De Liberiaanse overheid heeft mensen aanbevolen om zichzelf 21 dagen af te zonderen als ze denken dat ze aan ebola zijn blootgesteld. Door de enorme omvang van de uitbraak is het echter moeilijk om na te gaan wie in contact is geweest met zieken.

Gezondheidswerkers, en met name behandelend artsen en verplegers, zijn zeer kwetsbaar voor ebola. Meer dan driehonderd medici hebben de ziekte in West-Afrika al opgelopen, meldde de WHO vorige maand. Meer dan de helft is eraan bezweken.

Meeste slachtoffers in Liberia
In West-Afrika zijn zeker 3091 mensen aan de ziekte ebola bezweken. Daarnaast zijn er nog 3483 mensen mogelijk aan het virus lijden. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren bekend.
De meeste slachtoffers zijn in Liberia. Het land van circa 4 miljoen inwoners heeft al 1830 doden geteld. De andere landen die in belangrijke mate door het virus worden getroffen, zijn buurlanden van Liberia: Guinee en Sierra Leone.

Beeld afp
Beeld epa

Te weinig hulp
Het tekort aan gezondheidswerkers in West-Afrika is aanzienlijk. De WHO schat dat er nog 1000 tot 2000 extra medische hulpmedewerkers nodig zijn en zegt dat het moeite heeft om genoeg hulp rekruteren.

Artsen Zonder Grenzen, die de meeste ebola-klinieken heeft, zegt op dit moment 248 buitenlandse hulpverleners in de regio te hebben. De VS hebben toegezegd om zo'n 500 lokale gezondheidswerkers een week te trainen, maar ambtenaren zeggen dat dit doel niet realistisch is in de huidige omgeving.

De Afrikaanse Unie heeft gezegd dat het 100 gezondheidswerkers zal inzetten om de West-Afrikaanse landen die door ebola zijn getroffen te helpen. De eerste dertig gezondheidswerkers uit die taskforce zijn op 18 september naar Liberia vertrokken, de volgende dertig worden op 5 oktober in Sierra Leone verwacht en de laatste veertig zullen eind oktober in Guinee worden ingezet.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.