Hoogleraar: Wageningen Universiteit verdraaide onderzoek over melk

De gerenommeerde Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett eist dat de Wageningen Universiteit (WUR) een persbericht over de gunstige effecten van melk publiekelijk intrekt. Volgens de Harvard-professor, die zelf aan het onderzoek meewerkte, verdraait de WUR in het persbericht de resultaten van de studie. De universiteit zoekt vandaag contact met Willett voor een spoedoverleg.

Jeroen Visser
Melk © Colourbox Beeld
Melk © Colourbox

Volgens het persbericht bleek uit het onderzoek dat er een verband is tussen het drinken van melk en een lagere kans op hart- en vaatziekten. 'Het positieve effect van melk konden we tot en met drie glazen per dag aantonen, dan is het risico op hart- en vaatziekten 18 procent lager', aldus het bericht.

Totaal misplaatst
Hiermee geeft de WUR volgens Willett een 'extreme verdraaiing en een verkeerde representatie' van de feiten. In een e-mail aan de Volkskrant zegt Willett: 'Uit het onderzoek bleek slechts dat er een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is dus totaal misplaatst om in het persbericht te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er veel meer resultaten zijn gevonden die juist wijzen op het tegendeel.'

De resultaten van het onderzoek werden begin dit jaar gepubliceerd in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Willett was een van de co-auteurs van het artikel. Het persbericht zelf werd al in november 2010 door de WUR gepubliceerd. Professor Willett en drie andere co-auteurs eisen nu dat de WUR het persbericht intrekt. 'We zijn erg bezorgd over de verdraaiing van de onderzoeksresultaten. Het is des te erger omdat ik een eredoctoraat heb bij de WUR - uitgereikt door koningin Beatrix. Dit beschadigt de reputatie van de WUR en daarmee ook de reputatie van de wetenschap', aldus Willett.

De universiteit zegt in een reactie nog steeds achter de tekst van het persbericht te staan. Vandaag probeert professor Marianne Geleijnse, die de leiding had over het onderzoek, contact te zoeken met Willett. 'Er lijkt zich nu een inhoudelijk wetenschappelijk debat te ontspinnen. Dat past bij de wetenschap', aldus een woordvoerder van de WUR.

Wakker Dier
Twee weken geleden paste de WUR het persbericht aan na kritiek van Stichting Wakker Dier. De stichting meende dat het bericht 'buitensporig reclamesk' is en dat het onderzoek diverse onjuiste gezondheidsclaims bevatte. De kop 'Melk goed tegen hart- en vaatziekten' en de onderkop 'Joris Driepinter had toch gelijk' werden geschrapt. Joris Driepinter is een reclamefiguur uit de jaren zestig die pleitte voor het dagelijks drinken van melk.

Wakker Dier vermoedt dat de zuivelindustrie invloed heeft gehad op het onderzoek en de berichtgeving van de WUR. Het onderzoek werd deels gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). De NZO betaalt drie bijzonder hoogleraren van de WUR. Volgens de universiteit heeft de zuivelindustrie zich niet inhoudelijk bemoeid met de inhoud van het onderzoek. De Tweede Kamerfractie van de SP stuurde vorige week schriftelijke vragen aan staatsecretaris Zijlstra (VVD, Wetenschap) over de kwestie.

Willett gaf vorige week een lezing aan de Erasmusuniversiteit waarin hij zei dat het drinken van drie tot vier glazen melk per dag schadelijk kan zijn. De dagelijkse consumptie van grote hoeveelheden melk zou het risico op vormen van kanker verhogen, aldus de professor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden