Hoe voorkomt u besmetting met de EHEC-bacterie?

Er wordt bijna iedere dag een nieuwe besmettingsbron voor de EHEC-epidemie aangewezen. Eerst de komkommers, sla en tomaten, toen vlees, een restaurant, en gisteren werden gekiemde groenten als taugé aangewezen als boosdoener. De producenten zijn boos, want die zien hun handel instorten, maar voor de consument is het vooral verwarrend. Een besmetting is echter makkelijk te voorkomen, door op hygiëne en bereiding van voedsel te letten. De tips van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rijtje: hoe voorkomt u een besmetting?

Handen wassen © Colourbox

Hygiëne
Was vaak - met zeep - uw handen, zeker voordat u eten bereidt, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat. Was bovendien altijd uw handen na toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het aanraken van (huis)dieren. Handen wassen is vooral effectief als u het minstens 15 seconden doet. Droog uw handen af aan een schone handdoek of papier van de keukenrol. Denk ook aan keukenhygiëne, zoals het regelmatig verschonen van vaatdoeken en het reinigen van kraan- en deurknoppen.

Bereiding
Voorkom kruisbesmetting. Met andere woorden: voorkom dat bereide en schone voedselproducten besmet raken. Gebruik bijvoorbeeld de ene snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.

Bewaren
Volg de bewaaradviezen op de verpakking van een product en gebruik producten voor het verstrijken van de uiterste gebruiks- of houdbaarheidsdatum. Zet producten die gekoeld moeten blijven na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (tussen 4 °C en 7 °C), tot vlak voor gebruik. Gaat u barbecueën of picknicken? Houd dan vlees en salades gekoeld. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kunt u het beter niet meer bewaren.

Verhitten
Het beste is als u het eten van rauw voedsel voorlopig vermijdt. Verhit voedsel bij voorkeur tot het gaar is. Taugé kunt u 60 seconden blancheren in kokend water. Bereide gerechten, zoals kliekjes en soep, moet u voor gebruik door en door verhitten.

Lucht
Bacteriën, virussen en parasieten die voedselinfecties veroorzaken, verspreiden zich via ontlasting en braaksel. Sommige ziekteverwekkers, zoals deze EHEC-variant verspreiden zich ook nog eens via de lucht. In de ruimte waar gebraakt is, kunnen op die manier allerlei voorwerpen besmet raken. Denk aan de kraan in het toilet of aan speelgoed. Als iemand anders ermee in contact komt, wordt hij of zij besmet. Via handen, keukengerei en voedingsmiddelen kunnen de ziekteverwekkers in het lichaam terecht komen.

Als u een voedselinfectie heeft, bereid dan geen voedsel voor anderen. Hou dit vol tot 3 dagen na het verdwijnen van de klachten. Was uw handen na toiletbezoek en gebruik een eigen handdoek of keukenrol voor het drogen van handen. Gebruik als het mogelijk is een apart toilet en spoel die door met de klep omlaag. Maak dagelijks het sanitair schoon. Doe dit van schoon naar vies; begin met het schoonmaken van bijvoorbeeld de lichtschakelaar en eindig met de toiletpot. Vergeet daarbij niet de deurklink, de kraan en de spoelknop van het toilet. Als u moet overgeven, doe dat bij voorkeur op het toilet. Probeer in ieder geval niet te braken in een ruimte waar andere mensen zijn. Was alles wat met braaksel of ontlasting bevuild is op minstens 60 °C. Laat het direct daarna drogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden