Hoe verantwoorden is sporten in Rio nu het zika-virus door Brazilië waart?

Nog zes maanden heeft Brazilië voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen. Het land wordt momenteel geteisterd door het zika-virus. De regering raadt zwangere vrouwen af om naar de spelen te komen. Hoe verantwoord is het sporten in Brazilië voor de atleten?

De Franse atlete Antoinette Nana Djimou bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Rio. Beeld AFP
De Franse atlete Antoinette Nana Djimou bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Rio.Beeld AFP

Besmetting met het virus zou griepverschijnselen tot gevolg kunnen hebben. Ook zou zika kunnen leiden tot hoofdpijn en problemen met spieren en gewrichten. Niet ideaal voor sporters die vier jaar lang hebben getraind om op één moment te pieken.

'We zijn altijd bezig om sporters te beschermen tegen ziektes, zeker als we naar de tropen gaan', zegt Geert Slot van NOC*NSF. ' We proberen te voorkomen dat ze gestoken of besmet worden door ze bijvoorbeeld onder een klamboe te laten slapen.'

Gewend aan reizen

20 procent van de mensen die geïnfecteerd worden met het virus krijgt er last van. Slot: 'Alleen bij zwangere vrouwen zijn er grote risico's, bij onze sporters is dat niet het geval. Onze sporters hebben geen verhoogde kans om ziek te worden. Je moet niet vergeten dat ze gewend zijn aan reizen.'

Volgens Bram Goorhuis, internist en expert tropische ziekten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, lopen sporters niet extra risico op het zika-virus. 'Er is nog heel weinig onderzoek gedaan naar het virus omdat het zo nieuw is', alus Goorhuis.

Insectvrij

Ook het IOC maakt zich niet zo'n zorgen. Voorzitter Thomas Bach liet in de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten dat met zes maanden voor de boeg er nog tijd is om het virus uit te bannen. 'Het IOC juicht de noodtoestand die het WHO heeft uitgeroepen toe', liet Bach weten.

De Braziliaanse autoriteiten houden zich eraan vast dat de spelen in augustus worden gehouden, als het op het zuidelijk halfrond winter is en er een stuk minder muggen zijn. Toch is men in Brazilië al druk bezig om de olympische plaatsen insectvrij te houden, door ze te besproeien met insecticide.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd internist en specialist tropische ziekten Bram Goorhuis geciteerd. Het citaat 'De kans dat een sporter ziek wordt van zika is even groot als dat hij verkouden wordt' en de daarvan afgeleide kop die boven het stuk stonden kloppen niet. Er is volgens Goorhuis nog te weinig onderzoek gedaan om iets over een kans te zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden