OnderzoekAfleiding doet eten
Hoe meer afleiding, hoe minder smaak, hoe meer je gaat eten
Afleiding tijdens het eten zorgt ervoor dat de hersenen smaken minder goed verwerken. Dit mechanisme zou ervoor kunnen zorgen dat mensen die tijdens het eten televisie kijken of bezig zijn op hun smartphone meer eten.
Het is al langer bekend dat afleiding ervoor zorgt dat je meer gaat eten, maar het onderliggende proces in het brein dat dit effect kan verklaren was nog onduidelijk. In een studie die maandag werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition doet een groep hersenonderzoekers van de Radboud Universiteit uit de doeken hoe het proces werkt.
De proefpersonen zagen op een beeldscherm plaatjes die ze in verschillende categorieën moesten onderverdelen. Kregen ze bijvoorbeeld een stoel, bank of tafel te zien? Dan moesten ze voor de categorie meubels kiezen. Een tijdje na de taak kregen de deelnemers een schaal vol M&M’s, waarvan ze zoveel mochten als ze wilden. Wat bleek? Hoe sneller de plaatjes voorbijkwamen, dus hoe groter de afleiding, hoe meer M&M’s ze naar binnen werkten.
Smaakverwerking
Tijdens de taak lagen de proefpersonen in een MRI-scanner, een apparaat waarmee wetenschappers hersenactiviteit kunnen meten. Hiermee konden de onderzoekers achterhalen wat er op het moment van afleiding in de hersenen gebeurde. Het bleek dat twee hersengebieden die betrokken zijn bij het verwerken van smaak last hadden van de afleidende taak: de communicatie tussen deze twee gebieden was minder sterk dan normaal.
Daarbij zagen de onderzoekers dat als de insula –het hersengebied dat nodig is voor het detecteren van basissmaken van eten en drinken – minder activiteit vertoonde, de proefpersonen later ook meer gingen eten. Niet alle proefpersonen hadden daar in dezelfde mate last van. Volgens Iris Duif, hoofdauteur van het onderzoek, zijn deze individuele verschillen interessant voor de behandeling van overgewicht. ‘Het laat zien dat je behandelingen moet toespitsen op het individu. Bij sommigen is het effect van de afleiding groter dan bij anderen. Voor die mensen is het dus extra belangrijk om goed geconcentreerd te eten.’
Aan de Universiteit Leiden zijn wetenschappers bezig met soortgelijk onderzoek. Psycholoog Lotte van Dillen: ‘Mooi aan deze studie is dat de onderzoekers de rol van smaak belichten door in één experiment te laten zien dat smaakverwerking in de hersenen minder effectief is door afleiding en dat het gevolg is dat mensen meer gaan eten. In ons onderzoek zien we soortgelijke effecten.’ Bij fMRI-onderzoek (functionele MRI, die de locatie van hersenactiviteit bepaalt, red.) komt een hoop statistisch gesleutel kijken, zegt ze. Daarom zou het volgens Van Dillen goed zijn om de studie nog eens te herhalen om meer zekerheid te krijgen over de resultaten.