Hoe is het eigenlijk met het Huis van de Toekomst?

Ooit werden ze bejubeld als doorbraak, nu horen we er opvallend weinig meer van. V Zomer Magazine duikt 'revolutionaire' uitvindingen op uit de vergetelheid.

Beeld ANP

Het was een van de hoogstandjes. Als je 'dak open' riep ontvouwden de panelen van het glazen dak boven de ronde badkamer zich als een bloeiende bloem. Nu kun je roepen wat je wilt, het dak blijft potdicht. Ook de meeste andere technische snufjes die ooit de fantasie prikkelden zijn verdwenen. Van het verleden van het Huis van de Toekomst is weinig over.

Terugkeren naar wat eens de toekomst was, is een ontnuchterende ervaring. Het huis dat liet zien hoe nieuwe technologieën het leven van de mens zouden gaan veraangenamen, blijkt nauwelijks iets te hebben overgehouden van zijn oorspronkelijke slimmigheden.

Geen spoor meer van de geautomatiseerde keuken, het centrale stofzuigersysteem, de schermen voor videobellen, de interactieve televisie of de lift die langzaam naar beneden cirkelt als de stroom uitvalt. Het regenwater dat wordt opgevangen in een enorme trechter op het dak gaat niet meer naar de wc, maar verdwijnt regelrecht in het riool. De zonnepanelen hangen er nutteloos bij.

Bedrijfsuitjes en evenementen

Het Huis van de Toekomst, gelegen langs de A59 bij Rosmalen, is tegenwoordig in gebruik als accommodatie voor bedrijfsuitjes en evenementen. Op het naastgelegen terrein worden slipcursussen en andere rijvaardigheidstrainingen gegeven. 'Bijna niets werkt meer', zegt Collin Bell van de Verkeersveiligheid Groep als hij een rondleiding geeft door het huis. De vertrekken worden niet meer gevuld met elektronica, maar met tafels en stoelen. De doorzichtige buizen met gekleurde bellen, die het interieur een futuristisch karakter moesten geven, zijn weggehaald.

Het Huis van de Toekomst was een initiatief van Chriet Titulaer, sterrenkundige, tv-presentator en schrijver van populair wetenschappelijke boeken. Het werd in 1989 geopend en sloot zeven jaar later de deuren, nadat het 3,5 miljoen bezoekers had getrokken. Volgens Titulaer ging het huis dicht omdat de contracten met uitvinders en fabrikanten afliepen. Enkele jaren later kreeg het huis van de onbegrensde mogelijkheden zijn nieuwe bestemming als vergadercentrum.

Tal van toenmalige noviteiten zijn nu ingeburgerd, soms in gewijzigde vorm: videobellen, het op afstand bedienen van onder meer verwarming en verlichting, zonnepanelen en het scheiden van afval. Andere nieuwigheden zijn nooit echt gemeengoed geworden, zoals stemherkenning om huishoudelijke apparaten in werking te zetten.

Glasvezelkabel

Titulaer deed veel voorspellingen die later zijn uitgekomen. Voordat het world wide web was ontwikkeld voorzag hij de opkomst van winkelen en bankieren via de glasvezelkabel. Lang voordat het zover was, voorspelde hij dat huishoudens toegang zouden krijgen tot honderden tv-kanalen en interactieve encyclopedieën. Soms was hij voorbarig: het door hem voorspelde implanteren van computerchips in menselijke hersenen is tot op heden uitgebleven.

'Chriet Titulaer is een fenomeen', zegt Harry Lintsen, emeritus hoogleraar techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven. 'Hij was een begrip op televisie, met zijn uitstraling, met zijn snorloze baard.' Titulaer heeft volgens Lintsen een belangrijke bijdrage geleverd aan de popularisering van de techniek in een tijd - de jaren zeventig en tachtig - dat er een zeker wantrouwen heerste jegens technologische vooruitgang.

Lintsen: 'Je had de Club van Rome, een groep wetenschappers die waarschuwde voor de gevolgen van economische groei voor het milieu. Er was een energiecrisis en er woedde een debat over kernenergie. Dit alles gaf een gevoel van ongemak over techniek. Daar fietste Titulaer dwars doorheen. Hij liet de positieve kant van de techniek zien.' Het huis van Titulaer was een aankondiging van een mooie toekomst.

Chriet Titulaer verschijnt tegenwoordig niet meer in de media.

Beton en eitjes

Beton en eitjes
Na de superbus van Wubbo Ockels, de mannenpil, het zelfhelend beton, ingevroren eitjes en dit huis van de toekomst, volgt nog één spectaculaire innovatie die hoognodig aan een update toe is: koolstof-nanobuisjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden