Beter LevenWaterpijp roken

Hoe gevaarlijk is het roken van een waterpijp?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: hoe gevaarlijk is het om een waterpijp te roken?

null Beeld An-Sofie Kesteleyn
Beeld An-Sofie Kesteleyn

Shishalounges – een soort cafés waar je waterpijp kunt roken – liggen de laatste tijd flink onder vuur. Soms zelfs letterlijk: in maart van dit jaar werd de Utrechtse shishalounge El Presidente beschoten, en vervolgens door de politie gesloten. Koud een maand later moest Le Scenario in dezelfde stad de deuren sluiten, nadat was gebleken dat de horecazaak een rol speelde in sluimerende conflicten tussen grote drugscriminelen.

Steeds meer gemeenten scherpen de regels aan voor het openen van een shishalounge. Dat doen ze niet alleen uit angst voor criminaliteit of overlast; er zijn ook zorgen over gezondheidsrisico’s. De meeste waterpijprokers roken incidenteel: één of meerdere keren per jaar. Naar schatting van het Trimbos Instituut gaat het om bijna 6 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. In totaal heeft 14,7 procent van de volwassenen ooit waterpijp gerookt. Jongeren en jongvolwassenen roken het vaakst, jongens vaker dan meisjes.

Zit er geen tabak maar kruiden of fruitaroma’s in de pijp, dan krijgen de rokers geen nicotine binnen, maar komen wel schadelijke stoffen vrij. Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) bijvoorbeeld, dezelfde stoffen die sigaretten kankerverwekkend maken. En koolmonoxide. Kan dat kwaad als verreweg de meeste bezoekers van shishalounges slechts af en toe aan een waterpijp lurken?

‘Helaas wel’, zegt Bob Verweij, SEH-arts in opleiding aan het Erasmus MC in Rotterdam, ‘na één keer kan het al misgaan.’ Hij publiceerde onlangs een artikel in het internistentijdschrift Netherlands Journal of Medicine. Daarin beschrijft hij drie mensen die door het roken van een waterpijp in het ziekenhuis moesten worden behandeld voor een koolmonoxidevergiftiging. ‘Alledrie hadden ze vage symptomen, dat kan het lastig maken om koolmonoxidevergiftiging te herkennen’, legt Verweij uit.

Het artikel beschrijft hoe de eerste patiënt twee keer het bewustzijn had verloren, tussendoor benauwd was geweest en last had van een trillend gevoel in zijn lijf. De tweede patiënt was duizelig, zakte een paar keer ineen en moest overgeven. De derde patiënt voelde zich nadat ze korte tijd een waterpijp had gerookt instabiel en zakte daarna in elkaar. Bloedonderzoek wees bij alle patiënten uit dat er sprake was van koolmonoxidevergiftiging. De behandeling: 15 liter zuurstof per minuut, gedurende een uur of acht of tot de klachten waren verdwenen en het koolmonoxidegehalte in het bloed was genormaliseerd.

Het is heel waarschijnlijk dat koolmonoxidevergiftigingen door het roken van een waterpijp vaker voorkomen dan we nu denken, vermoedt Verweij. En de rook die vrijkomt blijkt niet alleen schadelijk voor waterpijprokers, maar ook voor andere bezoekers van de cafés, zo blijkt uit een inventarisatie van de risico’s van waterpijp roken door het RIVM. De maximale blootstellingsgrens voor koolmonoxide (CO) kan worden bereikt na een verblijfsduur in een shishalounge van 30 minuten tot een paar uur. Het RIVM adviseert eigenaren van de lounges daarom goed te ventileren en het CO-gehalte in de gaten te houden met een koolmonoxidemeter. Of er ooit mensen zijn overleden door het roken van een waterpijp, is niet bekend.

Gezonder leven, slimmer bewegen en beter slapen: dat willen we (bijna) allemaal. De Volkskrant gidst u door de wereld van gezondheidsclaims, afvallen, sportmythes en fitboys.

Meer lezen over roken

In een nieuwe campagne tegen roken worden brugklassers onder meer geconfronteerd met een longkankerpatiënt. Kan dat jongeren behoeden voor de sigaret?

In 2018 presenteerde staatssecretaris Paul Blokhuis zijn pakket aan maatregelen: als het aan hem ligt, rookt er in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Hoe haalbaar is dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden