Hoe erg is de griepepidemie?

Volgens de Grote Griepmeting bereikt het aantal griepgevallen deze week de één miljoen. Is dat veel? Drie vragen over de griepepidemie.

Beeld anp

Hoe erg is het?

Vorige week bezochten 142 op de 100 duizend mensen de huisarts met griepverschijnselen, meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Dat aantal is het hoogst van dit seizoen, zegt Gé Donker, huisarts en griepexpert bij het Nivel. Toch spreken we nog van een milde griepepidemie. 'Fors wordt een epidemie pas als het aantal griepgevallen boven de 200 per 100 duizend komt', zegt Donker. Vorig jaar was de griepepidemie veel milder, met rond deze tijd zo'n 60 griepgevallen per 100 duizend inwoners.

Dat de Grote Griepmeting deze week een miljoen griepgevallen meldt, is wel veel, zegt Donker. Maar de meetmethode is dan ook anders dan die van het Nivel zelf. Het Nivel berekent het aantal griepgevallen op basis van patiënten die zich bij de huisarts melden. Bij de Grote Griepmeting kunnen vrijwilligers thuis wekelijks hun symptomen invoeren, en aan de hand daarvan wordt het aantal griepgevallen vastgesteld. Voor beide meetmethoden geldt: het aantal griepgevallen nam de afgelopen weken flink toe.

Hebben we het ergste gehad?

Vergeleken met andere jaren zouden we aan het einde van de golf moeten zitten. Een griepepidemie duurt gewoonlijk ongeveer acht weken, zegt Donker. 'Daar zitten we nu al aan.' Maar er lijkt nog geen daling te zijn; deze epidemie duurt dus langer dan gemiddeld. Of de piek afgelopen week is bereikt, is niet te zeggen. Donker: 'Vaak ligt de piek rond eind januari, maar dat kan dit seizoen net zo goed februari worden.'

Als je een griepprik hebt gehaald, ben je dan beschermd?

Het griepvaccin bestaat uit drie onschadelijk gemaakte virussen. Twee daarvan komen aardig overeen met de griepvirussen die rondwaren, zegt Donker. Maar het derde virus heeft sinds afgelopen voorjaar een mutatie ondergaan. De Wereldgezondheids-organisatie (WHO) adviseert altijd al in februari over de samenstelling van het griepvaccin. De griepprik beschermt daarom niet meer goed tegen dat virus. Het gaat om de griepvariant influenza-A(H3N2), het virus dat de 'Amerikaanse griep' wordt genoemd - overigens ten onrechte, want de variant dook als eerste in Zwitserland op, zegt Donker. De A(H3N2)-variant is verantwoordelijk voor 85 procent van alle griepvarianten die nu in Nederland de ronde doen.

Het is goed mogelijk dat de griepepidemie langer duurt doordat die meest voorkomende griepvariant afwijkt van de griepprik. Dit jaar blijken er ook meer longontstekingen voor te komen, vooral bij oudere mensen die normaal beschermd zijn door de griepprik.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden