Hoe een vleesetende plant profiteert van mieren zonder ze op te eten

Mieren die leven op een vleesetende plant. Dat klinkt gevaarlijk, maar dat valt mee. Beiden soorten profiteren van elkaars aanwezigheid. Dat de mier voordeel had van de plant wisten wetenschappers al. Nu is ontdekt dat de aanwezigheid van mieren ook voordelen biedt voor de plant.

Redactie
Een insect zit op de rand van een bekerplant Beeld epa
Een insect zit op de rand van een bekerplantBeeld epa

Recent werd door wetenschappers al gesuggereerd dat de twee organismen een dergelijk soort symbiotische relatie hadden, maar nu is ook verklaard hoe de plant profiteert van de aanwezigheid van de mier.

De vleesetende plant, Nepenthes bicalcarata, is gespecialiseerd in het vangen van insecten en mieren. Door de glibberige wanden van de beker glijden insecten de beker in en belanden in de spijsverterende sappen onderin de beker. Deze sappen helpen de plant de prooi te verteren.

De Camponotus schmitzi, een schubmier, heeft zich aangepast aan de omstandigheden van de plant. Hij heeft geen last van de glibberige zijkanten en kan zwemmen in de sappen van de plant. Door de aanpassingen kan de mier grotere insecten uit de planten stelen en als voedsel gebruiken.

Voordelen
Uit experimenten van de onderzoekers bleek dat de planten in meerdere opzichten profiteerden van de aanwezigheid van de mieren. Het eerste voordeel voor de plant is dat de mieren de plant schoonhouden. De onderzoekers kwamen erachter dat de plant daardoor efficiënter prooi kan vangen.

Het tweede voordeel van de aanwezigheid van de mieren komt door het jagen van de mieren in de beker van de plant. De mieren jagen op vliegende insecten en de larven daarvan. Deze voeden zich in de beker en onthouden de plant daarvoor van voedingsstoffen. Doordat de mieren hun uitwerpselen in de beker van de plant laten vallen, zorgen ze ervoor dat de plant juist extra voedsel krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden