Hoe een verwijderd Dumpertfilmpje ineens als nepnieuws op het Twitteraccount van Trump belandde

Hoe kon het gebeuren dat een filmpje op de Nederlandse videosite Dumpert, waarop een Nederlandse jongen een leeftijdgenoot op krukken in elkaar slaat, uiteindelijk - als anti-moslimboodschap - op het Twitteraccount van de Amerikaanse president belandde? Een reconstructie.

Patrick van IJzendoorn en Gijs Beukers
De tweet van Trump Beeld
De tweet van TrumpBeeld

Op vrijdag 12 mei sloeg een 16-jarige jongen uit Edam-Volendam een leeftijdsgenoot op krukken in elkaar. Een derde persoon filmde het voorval in Monnickendam. Ruim een half jaar later deelt Trump de beelden met zijn 43 miljoen volgers op Twitter, begeleid door de tekst: 'Muslim migrant beats up Dutch boy on crutches' ('Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar').

De Amerikaanse website Buzzfeed legde bloot hoe de afranseling van een Nederlandse jongen door een Nederlandse jongen (geen moslim)
in rechtse kringen razendsnel als voorbeeld van het moslimgevaar werd gepresenteerd, en uiteindelijk bij de Amerikaanse president belandde.

12 mei - De Nederlandse videosite Dumpert plaatst de beelden online, met daarbij de titel: 'Boosmakertje du jour. Krukkenknul krijgt klappen.'

13 mei - De dader wordt herkend en opgepakt, waarna Dumpert het filmpje verwijdert op verzoek van het slachtoffer en de politie. De Telegraaf meldt dat de dader een 16-jarige jongen uit Edam-Volendam is.

Het Twitteraccount Save the West (nu 76 duizend volgers) - 'uw patriottische anti-establishment-nieuwsbron van de westerse wereld' - deelt de beelden in een inmiddels verwijderde tweet. Het lijkt erop dat dit account als eerste onjuist vermeldt dat de dader een migrant is. 'Heel schokkend: migrant slaat Nederlandse jongen in elkaar na hem te hebben bedreigd', staat erboven. Het bericht wordt 2.500 keer geretweet.

Ook 'Stock Monster' neemt het bericht over. Een deel van zijn Twitterbiografie luidt: 'LOVE TRUMP'. Onder zijn 178 duizend volgers bevindt zich Donald Trump Jr. 'Migrant slaat hulpeloze Nederlandse jongen op krukken in elkaar, omdat hij het kan', luidt de titel.

Donald Trump Beeld epa
Donald TrumpBeeld epa

14 mei - 'The Donald', een beruchte groep vol beledigingen en bedreigingen op de Amerikaanse forumsite Reddit, plaatst het filmpje en neemt de tekst van Stock Monster over. 224 reacties volgen, bijna alle xenofoob.

Pamela Geller, een anti-islamitische activist die nauwe banden onderhoudt met PVV-leider Geert Wilders, verwijst, mogelijk als eerste, naar een moslimmigrant als dader. 'Meer van de diversiteit en het multiculturalisme die Syrische vluchtelingen naar het Westen brengen. Dit is wat Democraten voor gehandicapte Amerikanen willen', schrijft ze in een bericht op haar site.

null Beeld
Beeld

15 mei - 'Prison Planet', een site van Amerika's bekendste complotdenker Alex Jones, kopieert het bericht van Pamela Geller.

28 augustus
'Vluchteling slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar', kopt de Amerikaanse videosite LiveLeak. 'Niettemin (...) identificeren de media hem alleen maar als 16-jarige jongen uit Edam-Volendam', wordt erbij vermeld.

28 november - Jayda Fransen, plaatsvervangend leider van Britain First, die twee weken eerder vanwege beledigingen wordt gearresteerd, besluit dat de video extra aandacht verdient. Ze tweet het filmpje een tweede keer, begeleid met dezelfde tekst als begin oktober, de eerste keer dat ze hem tweette. En dit keer heeft ze met 17 duizend retweets meer succes.

29 november - President Donald Trump retweet het filmpje van Fransen, naast nog twee filmpjes van Fransen waarin vermeende moslims geweld gebruiken. Aangenomen wordt dat Trump zelf op de knop heeft gedrukt, maar het Witte Huis wil dat niet bevestigen. Het is nog onduidelijk hoe het bericht van Fransen, die Trump niet volgt, op zijn tijdlijn is verschenen. Waarschijnlijk komt dat doordat Ann Coulter, een conservatieve columnist die hij wel volgt, het bericht van Fransen deelde.

Kolossale aanvaring in 'the Special Relationship'

De vriendschap tussen Engeland en de VS heeft een forse knauw gekregen, nu Trump een tweet heeft verspreid met ultrarechtse video's. Maar alles begon in Nederland.

Ondanks de Twitterruzie tussen Downing Street en het Witte Huis staat het staatsbezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk nog steeds op het programma voor het komende jaar. Dat heeft Theresa May donderdag laten weten na de kolossale aanvaring deze week in 'the Special Relationship'. De Britse premier had de grootste moeite een balans te vinden tussen het veroordelen van Trump zonder de vriendschap te verzuren.

Nadat de Amerikaanse president drie videotweets van de Britse anti-islamactiviste Jayda Fransen had gedeeld met zijn 43miljoen volgers stonden May en haar staf voor een dilemma: stilzwijgen of afkeuren. Het eerste zou tot het verwijt van lafheid hebben geleid. Met zijn retweet suggereerde Trump dat hij zich kon vinden in het gedachtegoed van Britain First, een omstreden en radicaal-patriottische groepering.

Vandaar dat Downing Street ervoor koos te beweren dat de president het fout zag. De Britse ambassadeur in Washington had reeds een klacht ingediend. De reactie van Trump ging nog verder dan May had gevreesd. Hij richtte zich tot haar persoonlijk, na eerst de verkeerde Theresa May te hebben benaderd. Houd je met je eigen zaken bezig, zo luidde kort gezegd de boodschap van 'de echte Donald Trump'.

Het Britse parlement kwam met spoed bijeen en politici veroordeelden Trump in vijftig tinten morele verontwaardiging. Ook Nigel Farage, de Britse politicus die de beste relatie onderhoudt met de president, vond de video's getuigen van wansmaak en zei dat Trump ze niet had moeten delen.

Tijdens een persconferentie in Jordanië, die eigenlijk over haar rondreis door het Midden-Oosten had moeten gaan, herhaalde May dat Trump het bij het verkeerde einde had, om eraan toe te voegen dat Britse moslims vreedzaam en gezagsgetrouw zijn. Wat May in deze kwestie vooral parten speelt is het enthousiasme waarmee ze Trump, kort na diens verkiezing, had uitgenodigd voor een staatsbezoek, een beslissing die niet los kan worden gezien van Brexit.

Trump verheugde zich al op een rondje golf op de baan bij het koninklijke buitenverblijf Balmoral, lunch met Kate en een rondleiding door Churchills War Rooms door Boris Johnson, maar stelde het bezoek uit vanwege angst voor grote protesten tegen zijn persoon. Volgens May staat de invitatie nog steeds open, maar 'moet er nog een datum worden vastgesteld'. In die laatste opmerking zit mogelijk een hint verborgen.

Trump zoekt ruzie met vader basketbalspeler
Trump kan snoeihard in de aanval gaan op Twitter. Dat bleek onlangs nog maar eens, toen hij de vader van een stelende basketbalspeler die hij uit een Chinese cel zou hebben gered een 'ondankbare gek' noemde.

'Factchecken helpt helemaal niet'
Politiek journalist Ryan Lizza van de New Yorker vindt na twee jaar 'Trumpwatching' nog steeds dat we ons moeten blijven opwinden over leugens en desinformatie. (+)

Medewerker Twitter deactiveert account Trump
Een vertrekkende medewerker van Twitter heeft het account van Trump verwijderd. De schade viel mee (na 11 minuten was @realdonaldtrump weer in de lucht), maar hij had iets veel ergers kunnen doen.

Wat is nu écht belangrijk in de stroom aan nieuws rondom Trump, en wat is vooral afleiding? De Volkskrant brengt orde in de chaos met het Trumpfilter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden