Hoe duurzaam zijn gourmetpakketten eigenlijk?
© Flickr/Cristiano Betta

Hoe duurzaam zijn gourmetpakketten eigenlijk?

Eet Wijzer

Gourmetten lijkt me een stuk duurzamer dan een groot stuk vlees.

Dat valt tegen. Als je bijvoorbeeld een flinke ossenhaas of rollade serveert, zit je snel aan 150 tot 200 gram vlees per persoon. Dat is best veel. Maar bij gourmetten gaat er gemiddeld tussen de 300 en 500 gram vlees per persoon door.

Je kunt beter zelf een biefstukje bakken.

Prijs: ca. € 10,- per kg.
Oordeel: Vleespakketten: *
Vegapakketten: ****
Verkrijgbaar: supermarkten

Rundvlees, zoals biefstuk, is het minst duurzame vlees, omdat koeien (en schapen) het broeikasgas methaan uitstoten in hun scheten en boeren en veel voedsel en land nodig hebben. Dan doen varkens en kippen het beter.

Dus gourmetten met kip en varken?

Pakketten met alleen kip, eend en/of varken zijn uit klimaatoogpunt beter. Maar gangbare varkens en kippen, ook die zogenaamde 'betere kippen' met een supermarktlogo, leiden echt een verschrikkelijk leven, net als kalkoenen en eenden overigens. Lamsvlees is behoorlijk klimaatbelastend, maar wel diervriendelijker: lammetjes leven weliswaar kort, maar lopen buiten.

En biologische gourmetpakketten?

Koop liever zelf biovlees, of wild, en snijd het in stukjes

De meeste supermarkten verkopen varkensvleespakketten met één Beter Leven-ster: die dieren hebben het een klein beetje beter dan gangbare varkens. Beesten met twee of drie (biologisch) Beter Leven-sterren hebben een fatsoenlijker leven met nauwelijks medicijnen zoals antibiotica. Maar probeer zulk verantwoord gourmetvlees maar eens te vinden: 'vrede en welbehagen' ten spijt verkopen de meeste supermarkten vooral anonieme, sterloze vleespakketten. Koop dan liever zelf biovlees, of wild, en snijd het in stukjes.

Wild?

Wild scoort beter op klimaatbelasting en is het ultieme 'bio'-vlees, als het tenminste écht wild is

Er zijn ook wild-gourmetschotels. Wild scoort beter op klimaatbelasting en is het ultieme 'bio'-vlees, als het tenminste écht wild is: eend en konijn zijn vrijwel altijd gefokt en leven onder ellendige omstandigheden. Zoek naar haas, ree, hert, fazant.

En gourmetten met vis?

Dat is een stuk beter op orde. Veel vis-gourmetpakketten bevatten vis met het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.

Of moeten we gourmetten met die vieze vegaburgers?

Nou, vies zijn ze allang niet meer! Sommige supermarkten verkopen vega-gourmetschotels, maar je kunt ook zelf kiezen uit het grote assortiment aan reepjes, balletjes en burgertjes. En er kan nog meer.

Wat dan?

Gourmet eens met eieren, paddestoelen, (haloumi)kaas, plakjes/rolletjes courgette en aubergine, aardappelpartjes, minitomaatjes, broccoliroosjes of pannekoekjes.

Zijn gourmetpakketten lekker?

Door de marinade zijn ze meestal te zout en te zoet en ze zitten vol smaakversterkers en aroma's. Echt lekker is anders.