Hoe duurzaam zijn gourmetpakketten eigenlijk?

Eet Wijzer

Foto Flickr/Cristiano Betta

Gourmetten lijkt me een stuk duurzamer dan een groot stuk vlees.

Dat valt tegen. Als je bijvoorbeeld een flinke ossenhaas of rollade serveert, zit je snel aan 150 tot 200 gram vlees per persoon. Dat is best veel. Maar bij gourmetten gaat er gemiddeld tussen de 300 en 500 gram vlees per persoon door.

Je kunt beter zelf een biefstukje bakken.

Rundvlees, zoals biefstuk, is het minst duurzame vlees, omdat koeien (en schapen) het broeikasgas methaan uitstoten in hun scheten en boeren en veel voedsel en land nodig hebben. Dan doen varkens en kippen het beter.

Prijs: ca. € 10,- per kg.
Oordeel: Vleespakketten: *
Vegapakketten: ****
Verkrijgbaar: supermarkten

Dus gourmetten met kip en varken?

Pakketten met alleen kip, eend en/of varken zijn uit klimaatoogpunt beter. Maar gangbare varkens en kippen, ook die zogenaamde 'betere kippen' met een supermarktlogo, leiden echt een verschrikkelijk leven, net als kalkoenen en eenden overigens. Lamsvlees is behoorlijk klimaatbelastend, maar wel diervriendelijker: lammetjes leven weliswaar kort, maar lopen buiten.

En biologische gourmetpakketten?

De meeste supermarkten verkopen varkensvleespakketten met één Beter Leven-ster: die dieren hebben het een klein beetje beter dan gangbare varkens. Beesten met twee of drie (biologisch) Beter Leven-sterren hebben een fatsoenlijker leven met nauwelijks medicijnen zoals antibiotica. Maar probeer zulk verantwoord gourmetvlees maar eens te vinden: 'vrede en welbehagen' ten spijt verkopen de meeste supermarkten vooral anonieme, sterloze vleespakketten. Koop dan liever zelf biovlees, of wild, en snijd het in stukjes.

Wild?

Er zijn ook wild-gourmetschotels. Wild scoort beter op klimaatbelasting en is het ultieme 'bio'-vlees, als het tenminste écht wild is: eend en konijn zijn vrijwel altijd gefokt en leven onder ellendige omstandigheden. Zoek naar haas, ree, hert, fazant.

En gourmetten met vis?

Dat is een stuk beter op orde. Veel vis-gourmetpakketten bevatten vis met het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.

Of moeten we gourmetten met die vieze vegaburgers?

Nou, vies zijn ze allang niet meer! Sommige supermarkten verkopen vega-gourmetschotels, maar je kunt ook zelf kiezen uit het grote assortiment aan reepjes, balletjes en burgertjes. En er kan nog meer.

Wat dan?

Gourmet eens met eieren, paddestoelen, (haloumi)kaas, plakjes/rolletjes courgette en aubergine, aardappelpartjes, minitomaatjes, broccoliroosjes of pannekoekjes.

Zijn gourmetpakketten lekker?

Door de marinade zijn ze meestal te zout en te zoet en ze zitten vol smaakversterkers en aroma's. Echt lekker is anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.