Heupbeschermers voor ouderen helpen niet

Heupbeschermers voor ouderen om botbreuken te voorkomen, werken niet, blijkt uit een deze week verschenen studie van van Amerikaanse geriaters....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De bejaarden kregen ondergoed te dragen met daarin een langwerpige heupbeschermer, op de plaats van het heupgewricht: een geronde plaat van hard polyethyleen, met aan de binnenkant een stootkussen van polyethyleen schuim.

Ze kregen één heupbeschermer te dragen. De dobbelsteen bepaalde welke heup. De andere heup, zonder beschermer, diende als een soort controle, ter vergelijking. Na anderhalf jaar is het onderzoek stopgezet omdat het dragen van een heupbeschermer geen voordeel bleek te hebben.

Beschermer of niet, het aantal heupfracturen, ongeveer 3 procent, bleef hetzelfde, blijkt uit een artikel van de Amerikaanse geriaters deze week in The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Ouderen lopen een hoog risico op een heupfractuur vanwege brosser wordende botten, en een minder goede motoriek waardoor ze vaker vallen. Bewoners van verzorgingstehuizen, stellen de Amerikaanse geriaters in de JAMA, lopen het grootste risico op een heupfractuur. Een heupfractuur is een belangrijke doodsoorzaak bij oudere mensen.

In het verleden zijn er meer onderzoeken gedaan om achter de effectiviteit van heupprotectoren te komen. De studies geven een wisselend beeld. Twijfels over de werking overheersen, stellen de Amerikaanse geriaters. Zij hechten grote waarde aan hun negatieve conclusie omdat veel ouderen hun beschermer vaak droegen. Ze werden dan ook drie maal per week bezocht. In de meeste studies haakten ze na verloop van tijd af en droegen zij hun heupbeschermer sporadisch.

In Nederland is enkele jaren geleden ook zo’n studie gedaan, door het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc). Meer dan vijfhonderd bejaarden waren er bij betrokken. Ook die studie concludeert dat een heupprotector niet werkt, en dus niet zorgt voor minder fracturen.

In Nederland worden jaarlijks een kleine twintigduizend heupfracturen behandeld. Een op de zes vrouwen boven de vijftig jaar krijgt er eens mee te maken. Jaarlijks worden hier enkele tienduizenden heupbeschermers verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden