Taalgebruik Lezerspost

Het woord eigenlijk is soms eigenlijk een tikje overbodig

Lezerspost. Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Beeld Annemieke Jansen021

Wie? Jane van Ommen uit Huizen.

Wat? Ergernis over het (soms) overbodig gebezigde woord ‘eigenlijk’. Van Ommen noemt het woord ‘tegelijkertijd een bevestiging en een ontkenning’ en ze voegt eraan toe: ‘Eigenlijk elk gesprek waarin eigenlijk in bijna elke zin voorkomt, is eigenlijk standaard geworden. Waarom eigenlijk?’

Is de klacht terecht? Jane van Ommen geeft geen voorbeelden, maar een blik in het Volkskrant-archief leert dat ‘eigenlijk’ vaak genoeg wordt gebruikt. In de krant van gisteren dook ‘eigenlijk’ 11 keer op. Ter geruststelling: in vrijwel alle gevallen betrof dat constructies die sporen met de definitie van Van Dale: ‘De naam verdienend van, volgens het wezen der zaak, in engere zin’. Toch zijn er ook Volkskrant-zinnen te vinden waarin het woord gemist kan worden. Zoals in de krant van 7 juli, in een beschouwing over de Bestseller 60: ‘Waarom telt die lijst eigenlijk zestig titels?’ Hier lijkt ‘eigenlijk’ iets als ‘trouwens’ te beduiden. Niet fout, wel een tikje overbodig, misschien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.