Het verkeerde gebruik van 'echter' legt een hele wereld bloot

Jean-Pierre Geelen fileert vermakelijke vaktaal, ergerlijke vaagtaal en andere taalmerkwaardigheden. Deze week: het mislukte chic van 'echter'.

null Beeld anp
Beeld anp

Spannend: de verkiezing van de Journalist van het Jaar. Binnenkort is het weer zover, in het gemeentehuis van Hilversum. Daar moeten we bij zijn: in de natte gemeente van de journalistiek is het altijd feest.

De aanmelding op website Villamedia, het vakblad van en voor journalisten, verliep vlotjes. Maar het antwoord! Wie de juiste vinkjes aanklikte, ontving dit standaardantwoordje vanuit het opperwezen van de journalistiek: 'De redactie en de adviesraad van Villamedia hebben voor de elfde keer de Journalist van het Jaar gekozen. Echter wordt dit jaar de winnaar pas bekend gemaakt tijdens de uitreiking. (...)'

Los van het kromme taalgebruik, dat 'echter'. Niet alleen ten onrechte gebruikt - het suggereert een tegenstelling die er niet is - ook nog eens verkeerd.

Het is ongetwijfeld opgesteld door een onschuldige 20-jarige whizzkid die wel zijn algoritmen maar niet de taal op een rijtje heeft, maar droevig is het wel. Ook omdat je dit fenomeen vaker tegenkomt, doorgaans uit de pen van lieden die hem zelden gebruiken.

'Hartelijk dank voor uw mail. Echter zijn wij gesloten tot maandag 23 januari.'

'Echter heeft onze chef zojuist de aardappelen laten overkoken.'

'Echter' lijkt op 'maar'. Echter: er is verschil in grammaticaal gebruik. Voor de liefhebber plukken we hier schaamteloos de vruchten van Schrijfwijzer.nl: 'echter' is een voegwoord dat zinnen verbindt, 'maar' een nevenschikkend voegwoord dat twee hoofdzinnen tot één samengestelde zin verbindt. 'Echter is formeler dan maar. Het zit iets dichter bij de boekenwoorden daarentegen, doch en nochtans', aldus de taaladviseurs van Schrijfwijzer.

Duidelijk. Het verkeerde gebruik van zoiets simpels als 'echter' legt een hele wereld bloot. Het brein wil zich geleerder voordoen dan het is, en hoep, daar gaat het hele lichaam onderuit op het gladde ijs. Het fenomeen doet denken aan de vermakelijke makelaarsbabbels in wervende tekstjes op huizensite Funda. 'De keuken welke toegang biedt tot de centrale hal.'

Echter is dat ook wel weer om te lachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden