Het 'tsjirrlie' van de veldleeuwerik is steeds minder vaak te horen

Het wordt stiller en stiller op het platteland. Het raspende 'kir-ik' van de patrijs of het jubelende 'tsjirrlie' van de veldleeuwerik is al nagenoeg verstomd, maar ook andere boerenlandvogels als de grutto en de kievit zijn minder vaak te horen. Uitzondering zijn de ganzen. Daar gaat het geweldig mee.

VeldleeuwerikBeeld Daniel Pettersson / Wikimedia Commons

Dat blijkt uit de Vogelbalans 2012, de jaarlijkse graadmeter van de Nederlandse vogelpopulatie, Sovon Vogelonderzoek Nederland zaterdag presenteert in Nijmegen.

Verliezers
Van de broedvogels op het platteland is de voorbije vijftig jaar driekwart verdwenen, berekent Sovon. Grootste verliezer is de veldleeuwerik, waarvan de populatie sinds 1960 met 96 procent is afgenomen. Andere prominente verliezers zijn de patrijs (-93 procent), de zomertortel (-92 procent), de ringmus (-93 procent) en de grutto (-68 procent).

Deze verliezen zijn ondanks 'agrarisch natuurbeheer'. Boeren maaien bijvoorbeeld later om kuikens te redden, of doen aan akkerrandenbeheer. 'We zien dat die maatregelen op lokale schaal effect hebben', aldus Ruud Foppen van Sovon. 'Dat vertaalt zich alleen niet in een ombuiging van de landelijke trend. Kennelijk is het een druppel op een gloeiende plaat. Ook de laatste vijf jaar is de vogelpopulatie van het boerenland achteruitgegaan. Ons advies is: concentreer agrarisch natuurbeheer in een aantal flinke kerngebieden.' Daarmee hoopt Sovon te voorkomen dat de financiële middelen te dun over het land worden uitgesmeerd.

Geschrokken
De Vogelbescherming Nederland is geschrokken. 'Het gaat slechter dan we al vreesden', aldus woordvoerster Marieke Dijksman. Zij is bang dat de financiering van de maatregelen om de vogels te redden, onder druk komt te staan. 'Er wordt officieel gewerkt aan vergroening van het Europese landbouwbeleid, maar in de praktijk komt daar niets van terecht.'

Het is niet allemaal kommer en kwel, blijkt uit de Vogelbalans. Ganzen profiteren met miljoenen tegelijk van het eiwitrijke voer dat ze op het boerenland vinden. En ook met de moerasvogels gaat het prima. Door natuurontwikkelingsprojecten is ook moerasoppervlak toegenomen. Zeldzame broedvogels zoals het kleinst waterhoen en de witwangstern hebben die nieuwe gebieden snel weten te vinden, aldus Sovon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden