De week in wetenschapTonie Mudde

Het logo van de nieuwe Amerikaanse ruimtemacht leek akelig veel op dat van Star Trek

Het nieuwe logo van de onlangs opgerichte ruimtetak van het Amerikaanse leger zou jatwerk zijn. Maar wie jatte er dan van wie? 

Het Amerikaanse leger heeft er een nieuwe afdeling bij, de United States Space Force. President Trump onthulde onlangs het bijbehorende logo: een flitsende streep rondom een deltavleugel en een planeet, met op de achtergrond wat sterretjes.

Die kennen we ergens van, dacht menig sciencefictionliefhebber. Het logo van Star Trek: een flitsende streep rondom een deltavleugel, met op de achtergrond wat sterretjes. Trump schreef op Twitter dat het logo van zijn ruimtetroepen tot stand was gekomen na consultatie van ‘onze Grote Militaire Leiders en ontwerpers’. En dan kom je met zulk jatwerk? Hoongelach op sociale media. Een enkeling raadde de producent van Star Trek zelfs aan de Amerikaanse regering aan te klagen voor auteursrechtschending, mede omdat het gebruik een belediging zou zijn voor alles waar Star Trek voor staat: ‘Vrede, inclusiviteit, werken om onszelf en de mensheid te verbeteren’.

Voordat we de advocaten van stal halen, lijkt het me goed om ons eerst in te leven in de ontwerper van een logo voor een ruimtemacht. Wat zijn je opties om in een oogopslag – want dat is toch het idee van zo’n logo – te laten zien waar we hier mee te maken hebben?

Sterretjes? Goed idee. Het gaat immers niet om een legertak op aarde, maar in de ruimte.

Iets met een planeet? Briljant. Dat militair ruimtematerieel moet immers ergens vandaan komen.

En dan nog een flitsende, gekromde streep? Een teken van actie, die symboliseert hoe we iets in een baan rond de aarde schieten? Doen, doen, doen.

En die deltavleugel dan? Wordt al sinds de jaren veertig gebruikt als symbool door het Amerikaanse leger, aldus een woordvoerder op SpacenewsStar Trek kwam pas in de jaren zestig op de buis, dus je zou net zo goed kunnen claimen dat de makers van de serie afkeken bij de ontwerpers van het leger.

Belangrijker is natuurlijk wat die ruimtetroepen van Trump precies gaan doen. Het draait allemaal om het verdedigen van de belangen van de Verenigde Staten in de ruimte, desnoods met geweld. Nu is de ruimte best groot, maar het gebied dat belangrijk is voor onze satellieten een stuk kleiner. Een gewapend conflict in de ruimte – bijvoorbeeld door elkaars satellieten kapot te knallen – heeft enorme gevolgen.

Brokstukken van satellieten blijven nog jarenlang rondzweven, als projectielen die weer tot nieuwe botsingen kunnen leiden, met nieuwe brokstukken, waarna in het ergste geval onze favoriete ruimtesnelwegen een no-goarea worden.

In Star Trek schieten ze geregeld een vijandelijk ruimtevaarttuig aan diggelen. Het is te hopen dat de nieuwe Space Force zich dáár niet te veel door laat inspireren.

Alweer een bijna-botsing, het wordt druk in de ruimte

Europa wil rommel in de ruimte opruimen met nieuwe ‘ruimtetakelwagen’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden