Het kan: opvliegers tot tien jaar ná de menopauze

Het is algemeen bekend dat vrouwen rond de periode van hun menopauze last krijgen van opvliegers en nachtelijk zweten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat die symptomen nog jaren na de menopauze kunnen blijven aanhouden. Sommige vrouwen hebben er zelfs tien jaar na hun laatste menstruatie nog last van.

Vrouwen kunnen tot tien jaar na de menopauze last blijven houden van onder andere opvliegers. © THINKSTOCK

Britse en Amerikaanse vrouwen krijgen gemiddeld op 52-jarige leeftijd te maken met hun menopauze. Algemeen werd aangenomen dat de vervelende symptomen die daarmee gepaard zo'n twee tot vijf jaar blijven duren.

Post-menopauze
Uit een onderzoek van het King's College van Londen bleek echter dat de helft van de bestudeerde vrouwen op 65 jarige leeftijd nog last hadden van de symptomen. Ze onderzochten meer dan 10.000 vrouwen tussen 54 en 65 jaar in hun post-menopauze. Die periode begint 12 maanden na de laatste menstruatie of op het moment dat een vrouw begint met hormoontherapie tegen de overgangsklachten.

Vragenlijst
De wetenschappers onderzochten de impact van verschillende factoren, inclusief BMI, levensstijl, gemoedstoestand en eventuele hormonenkuren. De vrouwen moesten ook twee keer een vragenlijst invullen, met een tussentijd van 3,5 jaar. Daarin werd onder andere gevraagd naar hun ervaring met opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen.

Leeftijd
Het merendeel van de vrouwen, bijna 90 procent, heeft ooit te maken gehad met overgangsklachten. Daarbij kwamen opvliegers (86 procent) iets vaker voor dan nachtelijk zweten (78 procent).

'Tot onze verbazing bleek dat de overgangsklachten bij veel vrouwen aanhielden, soms zelfs tot tien jaar na de laatste menstruatie', vertelt onderzoeker Myra Hunter. 'Leeftijd leek geen invloed te hebben op het voorkomen van de symptomen. Vrouwen die hormonen namen, hadden echter wel 12 procent minder kans op de symptomen'.

Thermostaat
Opvliegers worden veroorzaakt door hormonale schommelingen die de hypothalamus verstoren, het deel van onze hersenen dat bekend staat als 'de thermostaat van ons lichaam'. Die zorgt ervoor dat onze hersenen aan het lichaam vertellen dat het te warm is, en dat het moet afkoelen.

Dat veroorzaakt op zijn beurt een plots gevoel van hitte in het bovenlijf, dat zich daarna verspreidt. Opvliegers kunnen de temperatuur van de huid met zes graden doen stijgen en kunnen tot tien minuten blijven duren. De opvliegers die 's nachts opkomen, noemen we 'nachtelijk zweten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.