De week in techEthische richtlijnen

Het is lastig nee zeggen tegen 10 miljard dollar

Hoe de techindustrie aankijkt tegen AI en defensie wordt duidelijk nu het Pentagon een contract te vergeven heeft.

Laurens Verhagen
De onbemande drone 'Global Hawk' surveilleert rond de U.S. Misawa Air Base in Japan Beeld Getty Images
De onbemande drone 'Global Hawk' surveilleert rond de U.S. Misawa Air Base in JapanBeeld Getty Images

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een potje klaarliggen met maar liefst 10 miljard dollar. Inzet is een tienjarig contract voor een ambitieus project dat bekend staat onder de naam JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure). Waar de gelijknamige ridderorde uit Star Wars geldt als een verzameling wijze ridders en filosofen die de vrede in de galactische republiek bewaken, daar is dat van het Pentagon-project nog maar de vraag. JEDI is de technologische militaire infrastructuur voor de komende tien jaar. Via zogenoemde clouddiensten worden gigantische hoeveelheden data opgeslagen voor kunstmatige intelligentie ten behoeve van 21ste eeuwse oorlogsvoering. Hier geldt China, dankzij zijn investeringen in AI, steeds meer als het grote gevaar.

Het gedoe rondom het klaarliggende contract geeft een mooi inkijkje hoe de techindustrie aankijkt tegen AI en militaire toepassingen. Jeff Bezos van Amazon is het meest uitgesproken. ‘Als de grote techbedrijven Defensie de rug toekeren, dan is dit land in grote problemen’, zo liet hij zich ontvallen. Google zit aan de andere kant van het spectrum. Het concern trok zich onlangs terug uit de strijd om JEDI. Dergelijke militaire projecten passen niet in Googles eigen ethische richtlijnen voor kunstmatige intelligentie. Die richtlijnen (zoals: AI mag niet worden ingezet voor het doden van mensen) werden deze zomer opgesteld na een ander controversieel militair project waaraan Google wel meedeed: Maven. Hiermee kunnen dankzij AI objecten en mensen worden herkend uit drone-beelden. Binnen Google waren de protesten hevig.

Inmiddels doet Microsoft wel mee, ondanks het feit dat ook hier kritische werknemers zich hebben laten horen. Toch was het volgens topman Brad Smith geen lastige beslissing: ‘Microsoft is in de VS geboren en is hier opgegroeid met alle voordelen die daarbij horen’. Het land verdient dus toegang tot de beste technologie. Tegelijk is hij zo slim om de gevoelige morele kwesties niet uit de weg te gaan. De komst van AI en andere moderne technologieën leiden volgens het bedrijf tot belangrijke vragen over bijvoorbeeld autonome wapens. De uitweg van Smith is handig: ‘We kunnen niet verwachten dat die nieuwe ontwikkelingen verstandig worden behandeld als de mensen in de techsector die hier de meeste kennis van hebben zich uit de discussie terugtrekken.’ Met andere woorden: een brede discussie is gebaat bij deelname van Microsoft. Maar wat zal het lekker praten zijn met een contract van 10 miljard op zak. Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden