Analyse

Het gratis feest van Google Foto en LastPass is voorbij. Wat nu?

null Beeld Getty, bewerking Studio V
Beeld Getty, bewerking Studio V

En dan is opeens je geliefde gratis app niet meer gratis (Google Foto) of veel minder bruikbaar (LastPass). Betalen dan maar, of zijn er andere mogelijkheden?

Laurens Verhagen

De aankondiging van wachtwoordmanager LastPass eerder dit jaar leidde tot de nodige commotie, soms woedende reacties en vaker tot het dreigement van trouwe gebruikers om de dienst voortaan links te laten liggen. Wat was er aan de hand? De maker van de goed gewaardeerde en populaire wachtwoordmanager besloot de gratis variant een stuk minder aantrekkelijk te maken.

Voortaan mogen niet-betalende klanten LastPass ofwel op een mobiel apparaat (tablet, telefoon) gebruiken ofwel op een computer (desktop, laptop). Dat maakt de wachtwoordkluis een stuk minder aantrekkelijk; het aardige was nou net dat álle wachtwoorden op één plek worden bewaard, ongeacht op wat voor apparaat iemand aan het internetten is. Wordt op het mobieltje een account aangemaakt voor de Volkskrant? Dan heeft de desktopcomputer op hetzelfde moment ook toegang tot ditzelfde wachtwoord.

Het is een beproefde strategie van softwarebedrijven: lok zo veel mogelijk nieuwe klanten met een gratis app en maak die app dan ‘minder gratis’ in de hoop dat de klanten betalen. Dat mogen de bedrijven natuurlijk doen. En in het geval van LastPass was de gratis variant misschien ook wel te aantrekkelijk.

Tegelijkertijd is de teleurstelling van klanten begrijpelijk, verwend als ze waren met hun gratis appje. Bij een dienst als LastPass is het leed bovendien groter dan bij een app waar de consument geen persoonlijke gegevens stalt. Is uw favoriete weer-app ineens niet meer gratis? Niet getreurd, een nieuwe is waarschijnlijk zo gevonden. Downloaden, installeren, klaar. Maar heeft u uw wachtwoorden, bitcoins of foto’s toevertrouwd aan een app, dan is het een ander verhaal.

null Beeld Getty, bewerking Studio V
Beeld Getty, bewerking Studio V

Als u er al in slaagt een gratis alternatief te vinden, dan moeten alle persoonlijke gegevens nog van de ene naar de andere app worden overgepompt. Dat is gedoe en daar zit niemand op te wachten. De andere optie, waar de softwaremaker van de app die ineens niet meer gratis is natuurlijk op hoopt, is een stuk eenvoudiger. Namelijk: de portemonnee trekken. Dat gaat doorgaans niet om grote bedragen (bij LastPass 2,90 euro per maand), maar alle euro’s bij elkaar voor onlinediensten (Netflix, Spotify, et cetera) tellen toch aardig op. We kiezen dus de moeilijke weg en kijken wat er bij een overstap komt kijken.

LastPass

Het belang en gemak van een wachtwoordkluis om veilig wachtwoorden op te slaan kan moeilijk worden overschat. Gemak: nooit meer wachtwoorden kwijt. En veilig: de wachtwoordmanager genereert en onthoudt veilige wachtwoorden, voor iedere app en iedere site weer een totaal ander wachtwoord. Het enige wat de bezitter nog wel moet onthouden is één (niet te raden) hoofdwachtwoord.

Logisch dus dat er veel van die wachtwoordmanagers in de handel zijn, de meeste betaald. Naast LastPass worden 1Password en Dashlane ook vaak geroemd om hun gebruiksvriendelijkheid. Beide zijn betaald. Gelukkig is er ook een écht gratis programma, zonder de beperkingen die LastPass nu heeft: Bitwarden.

Echt gratis? Dat kan toch niet? Je betaalt in dat geval toch met je data, zodat de uitbater je kan bestoken met advertenties? Bij Bitwarden is dat niet het geval. Er zitten geen advertenties in en de software wordt niet gemaakt door een of ander groot techbedrijf. Bitwarden is het mooie resultaat van de gemeenschappelijke inspanningen van de opensourcegemeenschap, waarbij programmeurs gezamenlijk bijdragen aan het resultaat. Bovendien zijn de code en de beveiliging door externe experts gecontroleerd.

Bitwarden is erg vergelijkbaar met LastPass wat betreft functionaliteit, veiligheid en gebruiksgemak. De dienst is er als gratis app voor iOS of Android en ook als extensie voor de browser op desktops of laptops. Bitwarden kan desgewenst veilige wachtwoorden aanmaken. Dus niet Huisdier2015, Welkom123 of wa8twOOrd1, maar iets als fE7dHG#KCMCoW^Es. Onmogelijk te onthouden, maar die taak neemt de manager dus op zich. Kortom: Bitwarden kan zich in alle opzichten prima meten met LastPass.

Maar dan de vraag: hoe krijg ik de gegevens van LastPass overgezet in Bitwarden? Heeft u vijf wachtwoorden dan is even overtypen het snelst, maar de meeste mensen zullen er veel meer hebben. Gelukkig is daaraan gedacht. In LastPass zit een export-functie, waarmee alle wachtwoorden als .csv-bestand kunnen worden bewaard. Daarna is het een kwestie van importeren in Bitwarden en voilà: alle wachtwoorden met de daaraan gekoppelde sites staan netjes in Bitwarden. Alles bij elkaar is het misschien een kwartiertje werk.

Google Foto

Dan Google Foto. Het is even wennen, maar zelfs Google begint steeds vaker geld voor zijn onlinediensten te vragen. Op die manier hoopt de techgigant minder afhankelijk te worden van advertentie-inkomsten. Een van de slachtoffers is Google Foto, de uitmuntende cloudopslagdienst waarmee alle foto’s vanaf ieder apparaat beschikbaar zijn. En dat niet alleen: Google Foto heeft ook nog eens uitstekend fotobewerkingsgereedschap. Onbeperkte opslag was altijd helemaal gratis, voor wie genoegen neemt met ‘hoge kwaliteit’ in plaats van de oorspronkelijke kwaliteit.

Dit gratis feestje is voorbij. Tot 15 GB blijft Google Foto (in combinatie met andere Googlediensten zoals Gmail) gratis, maar voor meer opslag moet worden betaald. Net als bij LastPass gaat het niet om grote bedragen (20 euro per jaar voor 100 GB), maar de consument is de afgelopen jaren gewend geraakt aan gratis onbeperkte opslag.

Wie op zoek gaat naar gratis alternatieven, komt van een koude kermis thuis. Google was een uitzondering, andere diensten vragen al veel langer geld voor opslag als consumenten boven een bepaalde limiet komen. Zo is de cloudopslag bij Apple tot 5 GB gratis; daarna betaalt de consument 1 euro per maand voor 50 GB.

Wie onbeperkt gratis opslag wil, zal zijn eigen persoonlijke cloudserver moeten installeren. Zo’n NAS (network attached storage) biedt ook nog eens privacyvoordelen ten opzichte van Google, maar is meer gedoe, kent minder gebruiksgemak en is daarmee niet voor de doorsneeconsument weggelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden