Het gaat mis met de grutto

Het gaat in hoog tempo mis met de grutto in Nederland omdat het ontzien van hun nesten bij het maaien niets uithaalt.

Van onze medewerker René Didde

Dat blijkt uit onderzoek van ecoloog Hans Schekkeman, waarop hij komende week in Groningen promoveert. Van de 200 duizend eieren die de broedparen nu produceren, halen hooguit enkele tienduizenden volwassenheid.

Volgens Schekkeman hebben decennialang beheersinspanningen geen enkel effect gesorteerd. Vooral het beleid om boeren te betalen om bij het maaien gruttonesten te ontzien, haalt weinig uit.

Dat komt vooral door klimaatverandering, aldus Schekkeman. Grasland wordt steeds vroeger gemaaid. Niet alleen worden daarbij ondanks alle voorzichtigheid toch veel kuikens gedood, kort gras rond de nesten bevat ook minder insecten die als voedsel voor de jongen kunnen dienen. In versgemaaide percelen zijn de kuikens bovendien veel zichtbaarder voor roofvogels als de buizerd.

Een extra complicatie, aldus Schekkeman, is dat de grutto de afgelopen dertig jaar ondanks vroegere lentes niet eerder terugkeert uit overwinteringsgebieden en niet eerder is gaan broeden. Daardoor brengen paren zelden meer dan één nest jongen voort. Waarom de grutto zich niet aanpast is vooralsnog een raadsel.

Lees zaterdag meer in het katern Kennis

Rosse grutto wordt gewogen (Martijn de Jonge / de Volkskrant) Beeld
Rosse grutto wordt gewogen (Martijn de Jonge / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden