Het babyimperiaal

Eigenlijk, vindt landschapsontwerper en uitvinder Ron Jansen uit Terborg, bezuiden Doetinchem, moeten we het hier helemaal niet hebben over zijn babyimperiaal....

Weliswaar heeft hij daarop een octrooi, NL 1009312 van 2 februari, maar feitelijk veel boeiender is zijn nieuwere vinding, de boxcommode. Ook geoctrooieerd en nog niet gepubliceerd in Rijswijk, maar wel onderwerp van serieuze onderhandelingen met Prénatal, babyspullenwinkel bij uitstek. Hij bedoelt maar.

En toch eerst even Jansens gepatenteerde babyimperiaal. Dik twee jaar geleden werd Sharon geboren. Fijne dochter, daar niet van, maar wel een probleem. Want als de oudste Patrick en de middelste Lizzy al in de tweeling-kinderwagen werden vervoerd, waarin moest zij dan nog?

Jansen: 'Ik ben wat gaan buigen en binnen een halfuur had ik het basisontwerp, een metalen beugel boven de achterste zitplaats waar je een Maxi-Cosi in kunt hangen. Of een boodschappenmandje.'

Bij wandelingen in de stad trok de kinderdubbeldekker veel positief commentaar. Jansen besloot, daartoe door zijn vrouw Dionne aangespoord, te bekijken of een octrooi de moeite waard was.

Hij nam een gemachtigde in de arm die een keurig octrooischrift opstelde en het indiende in Rijswijk. Kosten: een paar duizend gulden.

De domper kwam toen Jansen de branche benaderde. De enige Nederlandse kinderwagenfabriek, die van Koelstra in Gorredijk, vond het een prachtidee. Maar het bedrijf maakt nu eenmaal geen tweelingwagens.

De genadeslag kwam in Brabant, waar een grote importeur hem erop wees dat de Maxi-Cosi, de plastic draagkuip, even zware tijden doormaakt. Jansen: 'Opeens lees je overal dat te lang in de Maxi-Cosi ongezond zou zijn. Dan moet je niet met iets komenzodat je hem altijd bij je kunt hebben.' Exit babyimperiaal.

Maar Ron Jansen is niet voor niets de zoon van Henk Jansen te Halle. Hij heeft diens tic voor ruimtelijk ontwerpen en viert die nu eenmaal bot als het zo uitkomt. Als Patrick en Lizzy in de huiskamer speelden, waar moest Sharon dan worden verschoond? Voor een commode was beneden geen plaats meer.

En dus bedacht Jansen een box waarvan de bodem omhoog te brengen is tot tafelbladniveau door het boxhek omlaag te drukken. Zodat de box commode wordt. En omgekeerd. Dat spaart ruimte en voorkomt rugklachten bij moeders, vaders, crèchepersoneel, oma's, opa's.

Jansen toonde zijn idee eind 1998 aan de Enschedese vestiging van uitvindersbemiddelaar ID-NL. Die zag perspectief en beloofde een haalbaarheidsonderzoek en bemiddeling, tegen betaling. Jansen wachtte tot augustus vorig jaar op antwoord, werd toen kwaad en kreeg kort erop een rapport. 'Een paar velletjes met de conclusie: niet haalbaar. Ik voelde me in de grond getrapt.'

En dat was zo gebleven als hij niet in contact was gekomen met de uitvindersclub Novu in Weesp. Hij ontmoette zo geestverwanten die hem hielpen en schreef uiteindelijk op eigen kracht een octrooi, dat hij vorig jaar november indiende. Kosten: precies tweehonderd gulden, genoeg voor één jaar wettelijke bescherming.

En Jansen laat er sindsdien geen gras over groeien. Hij presenteerde zich bij babygigant Prénatal, maakte een goede indruk en kreeg de opdracht voor een prototype. Dat is, op hun kosten, net klaar en werkt goed. Deze week werd er over een prijs onderhandeld.

Jansen voelt het aan zijn water: het komt goed. Hij verkoopt zijn octrooi, met behoud van royalty's. En wat extra inkomsten komen best uit want over enige tijd komt Jansens vierde. Wie weet wat die nog oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden