Hersteld kennisbolwerk

Men neme een oude vesting op de oostrand van de Utrechtse binnenstad. Combineer die met een wetenschappelijke instelling en je hebt Sonnenborgh - museum en sterrenwacht....

Na een lange periode van restauratie acht dit museum van de UniversiteitUtrecht de tijd gekomen om de deur wijd open te gooien voor het publiek.Vandaag kan iedereen er gratis in om de vestingwerken te bekijken plus denieuwe tentoonstelling over het wetenschappelijk werk dat hier al drieeeuwen werd gedaan.

Sonnenborgh is een van de best bewaarde bastions van Noord-Europa. Hetwerd in 1552 voltooid, maar delen ervan raakten al spoedig in gebruik bijwetenschappers. Zo werd er eind 17de eeuw een chemisch laboratoriumingericht, waarvan resten - waaronder de vloer - bij de recenterestauratie tevoorschijn kwamen.

In 1854 stichtte de weerkundige Christoph Buys Ballot in dit bolwerk hetKNMI. In diezelfde tijd werd Sonnenborgh ook een sterrenwacht, waar vooralde zon werd bestudeerd.

Aan de hand van oude instrumenten geeft de expositie een indruk hoeBallots weerkundig onderzoek in zijn werk ging. Bezoekers kunnen erachterkomen wat de beroemde Wet van Buys Ballot inhield en of je je staande kunthouden bij windkracht 9.

En hoe bestudeer je de geheimen van de zon vanaf de aarde? Bijvoorbeelddoor het zonlicht met een zonnespectroscoop uiteen te rafelen, zodat is nate gaan welke elementen op de zon aanwezig zijn en in welke hoeveelheden.Ook deze research is te zien op de expositie. 's Avonds zijn ook sterrenen planeten te bekijken door de grote telescopen van het instituut.

De binnenstad van Utrecht is vandaag het toneel van een optocht vanfuturistische wezens op stelten. Om 12.00 uur en om 14.30 trekt deze stoetvan het Academiegebouw aan het Domplein naar Sonnenborgh. Ook twee keer perdag is er een boottocht (12.30 en 13.30 uur vanaf Oudegracht a.d. Werf 67)waar verhalen worden verteld over de oude vesting. Verder is er eentheaterspektakel met de zon, marsmannetjes en ruimteschepen.

Na vandaag houden de activiteiten niet op. Van woensdag de 19de tot enmet zondag de 23ste wordt in het kader van de Wetenweek elke dag een anderekracht getest met publiek erbij. Al die dagen wordt gekeken hoe slaplantjesgroeien onder krachten die sterker zijn dan de zwaartekracht. Sterren enplaneten kijken kan verder elke vrijdagavond.

Eric Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden