Hersenen van ’s werelds oudste vrouw (115) leken minstens 35 jaar jonger

De 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper, eens de oudste vrouw ter wereld, had de hersenen van een 60- tot 80-jarige, schrijven artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een maandag verschenen wetenschappelijke publicatie....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Hendrikje van Andel overleed 2 jaar geleden. Aan maagkanker, bleek bij autopsie direct na haar overlijden. De vrouw had haar lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.

Op de website van het wetenschapsblad Neurobiology of Aging meldden neurologen en pathologen van het UMCG dat de hersenen van de oude vrouw opmerkelijk jong waren. Inspectie van slagaders door het hele lichaam leverde geen aanwijzing op voor aderverkalking.

In de hersenen werden nauwelijks plaques aangetroffen, eiwitafzettingen die dementie-achtige verschijnselen veroorzaken. De vrouw had een beginnende, lichte alzheimer.

De pathologen telden in de hersenen van de oude vrouw evenveel neuronen (zenuwcellen) als in een gezonde volwassene van 60 tot 80 jaar. Die bevinding sluit aan bij neurologische testen toen Van Andel 112 en 113 jaar was. Ze scoorde toen op cognitieve functietesten (geheugen, alertheid) als een 60- tot 75-jarige. Genetisch bepaald, vermoedt de Groningse patholoog Wilfred den Dunnen.

Het UMCG is verbolgen over de publiciteit, met name over uitlatingen van hoofdonderzoeker Gert Holstege. Door met specifieke medische gegevens en de naam naar buiten te komen, zou hij de privacy van de vrouw hebben geschonden.

Wat dit voor consequenties heeft voor de neuroloog, wil een woordvoerster van het UCMG niet zeggen. De familie heeft geen bezwaar gemaakt tegen de media-uitingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden