Hepatitis C is te genezen

Nieuwe medicijnen zijn zo effectief dat artsen een vergelijking maken met antibiotica.

Ellen de Visser
null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

Het gebeurt maar zelden dat een medicijn op de markt komt waarmee definitief kan worden afgerekend met een ernstige ziekte, maar voor patiënten met hepatitis C is genezing nu dichtbij. Waren ze voorheen aangewezen op een middel met zware bijwerkingen, dat vaak niet hielp, nu zijn er opeens vier geneesmiddelen die het virus effectief bestrijden.

Hoe goed die nieuwe medicijnen zijn, blijkt uit de laatste cijfers die hoogleraar maag-darm-leverziekten Joost Drenth (Radboudumc) beschikbaar heeft. Artsen in academische centra volgden een groep van 844 patiënten en van hen genas meer dan 93 procent.

Duizend-dollar-pil

En dat binnen een paar maanden, met één pil per dag. Terwijl bijna de helft van de groep levercirrose had: hun leverweefsel was zo beschadigd dat een groot risico op complicaties dreigde. Geen wonder dat artsen verheugd een vergelijking trekken met de komst van de antibiotica, negentig jaar geleden.

Er was wel één pijnpunt: farmaceuten vroegen voor hun medicijnen aanvankelijk de hoofdprijs. Het eerste geneesmiddel, dat vorig jaar in Nederland werd geïntroduceerd, was zo duur dat het de duizend-dollar-pil werd gedoopt.

Als alle Nederlandse patiënten moesten worden behandeld, zou dat ruim een miljard euro gaan kosten. Prijsonderhandelingen van het ministerie van Volksgezondheid en de komst van drie concurrerende medicijnen deden de prijzen zakken.

Wat hebben we geleerd in 2016?

Het mag dan het jaar van de post-truth zijn geweest, het jaar waarin feiten ondergeschikt leken aan meningen, emoties en flauwekul, maar 2016 heeft ons ook nieuwe inzichten opgeleverd. Dat we gedijen bij minder prikkels bijvoorbeeld, dat oude rockers nooit doodgaan, dat 0 glazen alcohol beter is dan welk ander getal ook en nog 15 andere superinteressante lessen, die we hier allemaal voor u op een rijtje hebben gezet.

Het nationaal hepatitisplan

Goed nieuws voor patiënten die daardoor allemaal in aanmerking komen voor de genezende medicatie. Nu moeten ze alleen nog worden opgespoord. Sinds de komst van de nieuwe medicatie zijn naar schatting 2.500 patiënten behandeld, een kleine 10 procent van de hele groep. Veel mensen weten niet dat ze drager zijn van het virus omdat het lang duurt voordat een hepatitisinfectie tot klachten leidt. Artsen hebben daarom, onder regie van het RIVM, een heus actieplan gelanceerd, het nationaal hepatitisplan. Doel: zo veel mogelijk patiënten traceren en een behandeling aanbieden.

Nog altijd sterven jaarlijks een paar honderd patiënten aan de gevolgen van hepatitis C. Vaak onnodig. De hepatitismedicatie moet de weg gaan volgen van die andere spectaculaire virusremmer: toen twintig jaar geleden de eerste hiv-medicijnen op de markt kwamen, daalde de sterfte aan aids razendsnel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden