Help! Waar kan ik naar de wc? Iedere 500 meter een openbaar toilet is een prima norm

Hoe komt de Maag Lever Darm Stichting aan haar norm voor openbare toiletten in winkel­gebieden? 

‘Help! Waar kan ik naar de wc?’ Afgelopen dinsdag stelde de Maag Lever Darm Stichting deze prangende vraag aan de Tweede Kamer. Hun petitie pleit voor meer openbare toiletten. Buikpatiënten zeggen namelijk dat ze soms thuisblijven uit angst niet snel genoeg bij een wc te kunnen komen.

Paul Kirschner mailde me over de toilettennorm die de stichting voorstelt: winkelgebieden moeten elke 500 meter een openbaar toegankelijk toilet hebben. Hoe komen ze aan die 500 meter? Kirschner meende ’s morgens vroeg op de radio gehoord te hebben dat patiënten in nood hooguit tien minuten hebben om een toilet te vinden en dat 500 meter de afstand is die ze daarin kunnen afleggen. Maar, vraagt Kirschner zich af: als mensen 500 meter kunnen lopen, dan is het toch voldoende als er om de kilometer een wc zit? In het ergste geval ben je dan precies midden tussen twee wc’s en moet je 500 meter lopen.

Verkeerd verstaan

Ik luister terug hoe Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, het precies formuleerde op de radio: ‘De helft van de buikpatiënten geeft aan dat ze vanaf het moment dat ze aandrang krijgen ongeveer vijf minuten hebben om een toilet te vinden – als het langer duurt gaat het mis. Als je die vijf minuten vertaalt naar lopen, dan kom je op 500 meter uit.’

Kirschner had de tijd dus verkeerd verstaan: sommige patiënten hebben hooguit vijf minuten om een wc te zoeken. Maar zijn vraag blijft overeind: als iemand in vijf minuten 500 meter kan lopen, dan hoef je toch maar om de kilometer een wc te plaatsen? Alleen moet je dan wel doorstappen met een tempo van zes kilometer per uur – niet zo haalbaar voor iemand in hoge nood.

In de aangeboden petitie blijkt de norm zeer precies geformuleerd: ‘Maximaal 500 meter tussen openbaar toegankelijke toiletten, zodat men maximaal 250 meter (max 5 minuten) moet lopen naar een toilet in de stadscentra.’

Dubbele afstand

Dus het klopte wat Kirschner dacht: de toiletten mogen de dubbele afstand van elkaar zitten van wat je maximaal kunt lopen. En voor het looptempo is gerekend met drie kilometer per uur. Kirschner en ik discussiëren nog wat over de definitie. Ik vraag me af of je dit niet eigenlijk tweedimensionaal moet modelleren omdat een stadscentrum niet op een rechte lijn ligt. Kirschner werpt als geboren New Yorker tegen dat de gekozen norm goed werkt als je een stadscentrum als het rechthoekige stratenrooster van Manhattan ziet.

Ook slim is de formulering dat er maximaal 500 meter tussen toiletten mag zitten. Als je zou eisen dat er gemiddeld elke 500 meter een toilet moet zitten, dan kan de gemiddelde loopafstand tot een toilet veel meer worden dan 250 meter. Neem bijvoorbeeld een winkelcentrum dat steeds twee wc’s naast elkaar doet met een meter ertussen en dan het volgende toiletblok 999 meter verderop. Dan zit er gemiddeld keurig 500 meter tussen twee wc’s, maar moet je vaak veel verder dan 250 meter lopen om er één te bereiken.

Kortom: een prima norm. Nu hopen dat hij gehaald wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden