Heel gezond: elke dag een beetje chocola

Chocola mag, chocolade moet zelfs. Als het maar pure chocola is. Daar zit veel gezonde cacao in. De boodschap zoemt al een tijdje rond in kringen van voedingswetenschappers....

Goed getimed, zo vlak voor Pasen. Met een à twee pure paaseitjes kom je een heel eind, berekenden epidemiologen van Wageningen Universiteit en van het RIvM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Ze baseren zich op de zogeheten Zutphen-studie waarbij vijfhonderd mannen in Zutphen (65 jaar en ouder) vijftien jaar werden gevolgd.

De epidemiologen turfden wat de mannen de hele dag aten. Ze combineerden dat gegeven met onder hen voorkomende ziekten.

Wat blijkt? Door de inname van vier gram cacao per dag zakt de bloeddruk met enkele millimeters kwik. Het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten neemt daardoor met 50 procent af, turfden ze. Althans afgezet tegen een groep oude Zutphenaren die niet meer dan een halve gram cacao aten.

Uit diezelfde studie blijkt ook dat optimisten eigenlijk geen pure chocola nodig hebben. Hun risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is de helft kleiner, vergeleken met oude zwartkijkers, althans in Zutphen.

In repen pure chocolade zit zo'n 50 procent cacao. De rest is melk, zoetstoffen zoals (soms veel) suiker en vulstoffen. Voor een optimaal gezondheidseffect is ongeveer tien gram pure chocolade per dag nodig, stellen de Wageningers, die zoals het wetenschappers betaamt geen aankoopadvies willen geven.

In extra pure repen zit meer dan 70 procent cacao. Dan kan worden volstaan met enkele grammen chocola minder. Om de prijs hoef je dat niet laten. Extra cacao beïnvloedt de reepprijs nauwelijks; op de wereldmarkt wordt bitter weinig betaald voor - het plukken van - cacao.

In melkchocola of witte chocola zit weinig tot geen cacao: hooguit 20 procent. Om gezondheidsredenen koop je die dus niet. Ze bevatten veel (verzadigd) vet en veel calorieën, in de vorm van zoetigheid. Dat geldt ook voor niet al te pure chocolade.

In cacao zitten flavonolen, veel meer dan in bijvoorbeeld bessen, tomaten, wijn, knoflook en thee. Het zijn krachtige anti-oxidanten, stoffen die reactieve zuurstofmoleculen neutraliseren. Die ontstaan door zonlicht, door stress, door roken en door veroudering.

De reactieve stoffen zijn verantwoordelijk voor ongecontroleerde celdeling, een proces dat uiteindelijk leidt tot kanker. Ze veroorzaken ook aderverkalking. Anti-oxidanten doen daar wat aan, die houden de wanden van de bloedvaten soepel, blijkt uit Zwitsers onderzoek van eind vorig jaar onder rokers.

Mars, financier van nogal wat chocola-onderzoek, gebruikt 'gezond' inmiddels als marketingargument voor een calorie-arme reep, CocaoVia. Daarin zit veel cacao maar ook veel plantensterolen, als cholesterolverlagers. De tussendoor-repen zijn alleen in Amerika te koop. Nu nog mondjesmaat, maar vanaf april in alle supermarkten.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden