De feiten voor bij de borrelTornado's
Hebben we in Nederland echte tornado’s?
Nederland, blijkt uit onderzoek, staat op plaats vijf van de Europese tornadoranglijst. We wonen in de ‘European Tornado Alley’.
Vandaag precies 346 jaar geleden verwoestte een tornado de Domkerk in Utrecht. Op 1 augustus 1674 trok een zware zomerstorm over Nederland. Het middenschip van de kerk stortte in, maar de Domtoren bleef staan. Op de plek van het middenschip ligt nu het Domplein. Vier andere kerken in de stad verloren wel hun toren, net als de kerken in Vleuten, IJsselstein, Bunnik en Houten.
Maar dat is al zo lang geleden, moeten we daar nu nog bij stilstaan? Dat dachten we tot voor kort ook over de Spaanse griep. En laten onderzoekers van de Universiteit van Manchester nu melden dat tornado’s in Europa een onderschatte bedreiging zijn. Sinds de jaren negentig neemt het aantal Europese windhozen toe en vallen er vaker doden.
Maar hebben we nu echte tornado’s of alleen windhozen? In het Nederlands worden alleen sterke windhozen tornado’s genoemd, terwijl Engelstaligen zelfs het kleinste wervelwindje tot tornado bestempelen. In Angelsaksisch gebied kunt u nu opscheppen over onze plaats op de tornadoranglijst. Nederland is vijfde in Europa, als we het omrekenen naar landoppervlakte, met 95 tornado’s tussen 1950 en 2015. Het kleine Malta staat bovenaan de lijst, gevolgd door Cyprus. Onze buurlanden België en Duitsland bezetten plaats drie en vier. Wij wonen in de ‘European Tornado Alley’.
Waarom hebben we hier dan geen tornadoshelters en geen tornadoradar? Ondanks de waarschuwingen van de wetenschappers is de impact van windhozen hier een stuk lager dan in bijvoorbeeld de VS. Daar overlijden jaarlijks 80 mensen als gevolg van een tornado, in heel Europa waren dit er 247 tussen 1950 en 2015.
Als niet-wetenschappelijke tip kunnen we u meegeven dat u bij angst voor windhozen het best kan kamperen op Ameland. Daar is dezelfde camping al drie keer getroffen. Dan zal de kans dat dat nóg een keer gebeurt toch wel heel klein zijn?