Havermelk claimt van alles, maar is het echt zo gezond?

Eet Wijzer

Haverdrank claimt van alles, maar met een bord havermout ben je gezonder en goedkoper uit.

Glutenvrije haverdrank van Dream.

Havermelk bedoel je?

Drankjes die op melk lijken maar het niet zijn, mogen geen 'melk' meer heten. Dus haverdrank: in dit geval de biologische glutenvrije haverdrank van het merk Dream. Haverdrank is zeker niet gezonder dan havermelk.

Op het pak staan wel allerlei gezondheidsclaims.

In het persbericht stonden er nog veel meer. Neem 'glutenvrij': haver bevat nooit gluten, evenmin als melk overigens. De Dream haverdrank is daarop gecontroleerd en mag het glutenvrij-logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging dragen. Maar voor het merendeel van de bevolking heeft glutenvrij eten geen enkel gezondheidsvoordeel.

En verder?

Ik citeer: 'Haver werkt cholesterolverlagend, vertraagt de spijsvertering, heeft gunstige effecten bij diabetes en obesitas en werkt ontstekingsremmend. Dat klopt maar gedeeltelijk. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft inderdaad diverse gezondheidsclaims voor haver goedgekeurd. Maar in haverdrank zit te weinig haver om dit waar te kunnen maken. En daardoor ook te weinig van de bestanddelen die haver zo gezond maken.

Zoals?

Vezels. Havermout bevat 7-8 procent vezels. Maar er zit nog geen 1 procent vezel in de haverdrank. Vreemd, want de meeste gezondheidsclaims van haver zijn gebaseerd op vezels: vooral de 'bètaglucanen', speciale oplosbare voedingsvezels. Zo heb je dagelijks 3 gram bètaglucanen nodig voor het cholesterolverlagende effect, en 4 gram per 30 g koolhydraten voor het gunstige effect op diabetes. Volgens Dream bevat de haverdrank toch 3-5 gram bètaglucanen per liter. Als je dus elke dag een liter van het spul wegwerkt, zou je genoeg binnenkrijgen voor het cholesterolverlagende effect. Maar aangezien er maar weinig koolhydraten in de drank zitten, veel te weinig voor een effect op de bloedsuikerspiegel.

Mogen ze dat dan zomaar doen?

Alleen op producten waarmee je tenminste 3 gram bètaglucanen per dag binnenkrijgt, mag de cholesterolverlagende claim staan. Doordat ze de claims voor 'haver' citeren en niet voor 'haverdrank', komen ze ermee weg.

En 'ontstekingsremmend'?

Daar is nog geen enkel bewijs voor.

Is er dan niks goeds aan haverdrank?

Het is plantaardig en beter voor het milieu dan gewone melk. Maar verder ben je gezonder en goedkoper uit met een bordje havermout.

Prijs: euro 2,19 voor 1 liter
Oordeel: *
Verkrijgbaar: supermarkt