Handzeep mogelijk kankerverwekkend

Antibacteriële zeep is mogelijk niet alleen gevaarlijk voor bacteriën, maar ook voor de handenwasser zelf. Het werkzame middel triclosan, dat in veel shampoos en tandpasta's zit, is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in PNAS op basis van laboratoriumtests bij muizen.

Pepijn van der Gulden
null Beeld anp
Beeld anp

Toxicoloog Robert Tukey van de Universiteit van Californië in San Diego en collega's zagen hoe de muizen na enkele maanden levertumoren en ernstige leverschade kregen. Dat wil niet zeggen dat zeep en tandpasta meteen gevaarlijk zijn. De muizen in het onderzoek kregen dagelijks ruim duizendmaal de in tandpasta gebruikelijke dosering door hun voer, terwijl tandpasta normaal gesproken niet eens wordt ingeslikt.

Antibacterieel middel

Triclosan is al jaren omstreden vanwege vermeende effecten op milieu en gezondheid. Het kwam in 1972 op de markt als antibacterieel middel en wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt. Sommige studies koppelden het product aan het ontregelen van de hormoonhuishouding en spierverzwakking, al ging het ook toen om laboratoriumonderzoek bij zeer hoge doses. Daarnaast is er discussie of het middel bacteriële resistentie bevordert en daarmee op den duur de werking van antibiotica dwarsboomt

De EU besloot in april het gebruik in sommige producten vanaf 2015 te verbieden, om de totale blootstelling te verlagen. De Amerikaanse staat Minnesota verbiedt het gebruik in verzorgingsproducten, vanaf 2017.

Leverschade

In kleinere hoeveelheden hoeft triclosan niet gevaarlijk te zijn, omdat het het dna van cellen niet direct aantast. Het richt bij grote inname leverschade aan, wat de vatbaarheid voor kanker vergroot. Bij welke dosis deze aantasting begint, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden