groeten in tijden vancorona

Handen schudden mag niet meer, maar hoe hygiënisch is een boks of een elleboogbegroeting?

Nu premier Rutte maant om vooral geen handen meer te schudden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, rijst de vraag: hoe zit dat met andere type begroetingen waarbij de handen of ellebogen even contact maken?

Tonie Mudde
Henk Krol en Thierry Baudet doen maandagavond de ‘elleboog’. Beeld ANP
Henk Krol en Thierry Baudet doen maandagavond de ‘elleboog’.Beeld ANP

Eerst de handen. Britse onderzoekers vergeleken de overdracht van bacteriën bij handen schudden, een high five en de zogeheten boks, waarbij de vuisten tegen elkaar gaan. Bij hun experiment, gepubliceerd in American Journal of Infection Control, trok een vrijwilliger een steriele handschoen aan en doopte die in een vloeistof met een hoge dichtheid van een onschadelijke bacterie. Daarna volgde een begroeting met een tweede vrijwilliger met de hand in een nog schone handschoen. Hoeveel bacteriën sprongen er over? Uitkomst: bij de high five verhuisden er bijna twee keer zo weinig bacteriën van hand naar hand als bij een traditionele handdruk. De boks scoorde nog beter: zo’n vijf keer minder bacterieoverdracht dan bij een handdruk.

Een van de auteurs van de studie, David Withforth van Aberystwyth University, laat per mail weten dat hij verwacht dat de resultaten vergelijkbaar zijn bij de overdracht van virusdeeltjes zoals het coronavirus. Duur van het contact, contactoppervlak en sterkte van het contact (hard versus zacht) zijn immers net zo goed van invloed op bacterieoverdracht als virusoverdracht.

En de ellebooggroet dan, waarbij mensen even de punten van de elleboog tegen elkaar tikken? De directeur-generaal van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, is daar geen fan van, schrijft hij op Twitter. Reden: voor zo'n ellebooggroet kom je behoorlijk dicht bij elkaar, terwijl de WHO adviseert om 1 meter afstand te houden van mensen die hoesten of niezen.

Withforth vindt ook: ‘De meest hygiënische manier om iemand te groeten is überhaupt geen contact maken, en op een afstandje blijven.’

Maar hoe dan wél te groeten? De WHO-topman doet het zelf in ieder geval als volgt: hand op je hart.

Voetgroet op een Eindhovense basisschool.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Voetgroet op een Eindhovense basisschool.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels is ook Nederland besmet met het coronavirus. In dit dossier leest u alles wat we schrijven over het virus.

Veel lege klassen in Brabant: ‘Kinderen begroeten elkaar met de voetjes of ellebogen’.

Dirk Jan, zelf arts, liep corona op: ‘Een mooie oefening voor een gevaarlijker virus’.

Na Europese beurzen daalt ook Wall Street stevig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden