Handel bloeit in 'Nederlands' varkensvlees uit België

Nederlandse varkenshandelaars en slachterijen kopen de laatste weken in toenemende mate varkens in België op, die daar door de dioxinecrisis spotgoedkoop zijn....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De combinatie van een tijdelijk slachtverbod in België en een dieptepunt in het vertrouwen van de consument hebben daar een overaanbod aan varkens veroorzaakt, die de prijzen drukt tot rond de 25 frank, ofwel 1,35 gulden per kilo. Nederlandse varkens kosten ongeveer 2,25 gulden per kilo.

Vooral in de grensstreek wordt gretig ingespeeld op dat prijsverschil. Steeds meer varkenshandelaren halen de varkens in België, al dan niet in opdracht van de slachterijen.

Als de beesten zijn geslacht, krijgt het varkensvlees gewoon een Nederlands stempel. Ook dat gebeurt conform de regels. Want het vlees krijgt het stempel van het land van slachting. 'Met de intrede van de dood verandert het beest van nationaliteit', meldt woordvoerder D. van de Riet van het Produktschap voor Vee en Vlees.

Het PVV, dat het fenomeen deze week tijdens een bestuursvergadering aan de orde stelde, is bezorgd over deze ontwikkeling. De organisatie kan echter niet meer doen dan haar leden waarschuwen voor de mogelijk kwalijke gevolgen, als in binnen- en buitenland bekend wordt dat in Nederlandse slachterijen Belgische varkens worden geslacht en vervolgens als Nederlands varkensvlees wordt verkocht. Want Belgisch vlees is sinds de dioxinecrisis op zijn minst verdacht op de wereldmarkt.

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector, waarbij de slachterijen zijn aangesloten, is verontrust over de goedkope inkoop in België. 'We hebben onze leden gevraagd: is die prijs het waard om ons imago op het spel te zetten?', aldus COV-secretaris J. Klessens. Dit winstbejag van de varkenshandelaren en slachterijen kan grote gevolgen hebben op de lange termijn, waarschuwt hij.

Op welke schaal er varkens uit België worden geïmporteerd, is niet bekend. Maar alle betrokkenen signaleren een flinke golf goedkope varkens uit België.

'Er is de laatste weken nogal wat geïmporteerd', erkent voorzitter P. Thijsse van de Nederlandse bond van veehandelaren. Volgens hem gebeurt dat meestal in opdracht van de slachterijen.

De voorzitter van de vakgroep varkenshouders van LTO Nederland, C. van Gisbergen, is buitengewoon teleurgesteld over de invoer uit België, die hij amoreel noemt. 'Er zijn hier varkens genoeg. Die import uit België mag dan wel niet illegaal zijn, het deugt niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden