Halfgeleiders stuwen winst Philips

Philips boekte in het derde kwartaal een winst van 1,43 miljard gulden, vergeleken met slechts 123 miljoen in dezelfde periode van 1996....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

De omzet steeg met een indrukwekkende 18 procent tot 18,9 miljard gulden. Over de negenmaandsperiode steeg de omzet met 9 procent, maar dat cijfer was geflatteerd door een gunstig valuta-effect dat slechts gedeeltelijk teniet werd gedaan door de verkoop van onderdelen zoals Grundig. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg daarom 7 procent.

Nog nader bekeken bleek één divisie de voornaamste stuwende kracht achter de omzet- en winststijging, de halfgeleiderdivisie. Deze divisie die duizenden verschillende chips en transistoren fabriceert voor zaktelefoons, videospelers, tv's en auto's, tekende voor een omzet- en winstversnelling die in het tweede kwartaal werd ingezet. De bedrijfssector halfgeleiders en componenten boekte een omzetstijging van 20 procent over de eerste negen maanden van het jaar tot 14,0 miljard gulden. De bedrijfswinst bedroeg 1,7 miljard, bijna net zoveel als de overige vier sectoren samen.

Eigenlijk deed de divisie halfgeleiders het nog beter dan uit deze cijfers valt op te maken, omdat de zusterdivisie componenten te lijden had van sterke prijserosie bij zijn voornaamste product: beeldbuizen. Bij halfgeleiders daarentegen kwam het scherpe prijsverval bijna tot staan, terwijl de afzet fors steeg. De Aziatische markt was vooral sterk, evenals de markt voor audio- en videochips en telefoonchips. De winst kon nog sneller stijgen dan de omzet, omdat de capaciteit van de fabrieken pas nu optimaal wordt gebruikt.

De andere sector die zoals gebruikelijk goed draaide was Verlichting waarvan de omzet met een miljard toenam tot 7,3 miljard, terwijl de negenmaandswinst fors steeg tot 861 miljoen gulden.

De grootste en bekendste sector Consumentenproducten (tv's, piepers, scheerapparaten) kroop uit het verlies maar boekte op een 2 procent lagere omzet van 16,8 miljard een mager bedrijfsresultaat van 519 miljoen. Gunstig was de deconsolidatie van Grundig, maar dat werd teniet gedaan door hoge aanloopkosten van de telefoondivisie. Grundig is volgens Philips niets meer waard. Het concern schrijft voor 300 miljoen zijn belang af, zei financieel directeur Jan Hommen.

De overige twee sectoren, Professionele Producten en Systemen en Software & Services, behaalden omzetstijgingen met matige brutomarges van respectievelijk 2,3 en 5,4 procent.

'Boonstra doet het niet beter dan Timmer', merkte vakbondsbestuurder Ad Verhoeven van De Unie op. Nog steeds drijft het concern voornamelijk op de resultaten van Halfgeleiders en Verlichting. dat de overige sectoren allemaal tot de winst bijdragen, is te danken aan kostbare herstructureringen waarvoor vorig jaar miljarden opzij werden gezet. Beleggers waren ondanks de winstexplosie dan ook teleurgesteld. Het aandeel Philips dook omlaag en leverde 10,40 gulden in op 160,20.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden