Hackers slaan toe bij Duitse ministeries: 'geïsoleerde aanval', mogelijk door Russen

Onbekenden hebben een cyberaanval uitgevoerd op het computernetwerk van de Duitse regering. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn woensdagavond bevestigd. Volgens Duitse media waren de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie het doelwit van, naar alle waarschijnlijkheid, Russische hackers.

Redactie
Een bewaker voor de ingang van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld epa
Een bewaker voor de ingang van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld epa

Binnenlandse Zaken liet in een summiere verklaring weten dat de situatie 'onder controle' is. Het ministerie sprak over een 'geïsoleerde' aanval. Over de mogelijke identiteit van de hackers werden geen mededelingen gedaan, noch over de omvang van de cyberoperatie.

Het bericht over de cyberaanval werd naar buiten gebracht door het Duitse persbureau DPA, op gezag van anonieme bronnen binnen inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij wezen met een beschuldigende vingers naar de hackersgroep APT28, beter bekend als Fancy Bear, gelieerd aan de Russische militaire inlichtingendienst. De groep werd al verantwoordelijk gehouden voor een geslaagde aanval op het computernetwerk van de Bondsdag, het parlement, in 2015. Destijds beweerde de regering dat het eigen netwerk aanzienlijk beter beveiligd is tegen aanvallen. Anno 2018 gaat het volgens de regering om zo'n twintig pogingen per dag.

Spoeddebat

Sommige Duitse media beweerden woensdag met stelligheid dat de hackers in elk geval bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gegevens hebben buitgemaakt. Tegenstrijdige berichten verschenen er over een al dan niet geslaagde aanval op het ministerie van Defensie.

Russische cyberspionnen zouden in Duitsland al een jaar bezig zijn met infiltratie, wat eind 2017 werd ontdekt. In dat jaar werd vooral gevreesd dat de Russen probeerden de verkiezingen voor de Bondsdag te beïnvloeden. Een 'golf' van berichten, bedoeld om de verkiezingen te manipuleren, bleef evenwel uit - anders dan eerder in de VS en Frankrijk.

In de Bondsdag wordt vandaag al een spoeddebat gehouden over de cyberaanval, op initiatief van oppositiepartij De Groenen. Die zei sterk te twijfelen aan de eerdere, geruststellende mededelingen van de regering over de veiligheid van het eigen netwerk. Als de berichten kloppen, is er sprake van 'een vorm van oorlogsvoering tegen Duitsland', zei de Groene parlementariër Dieter Janecek.

Terugslaan

Duitse veiligheidsdiensten hebben regering en parlement bij herhaling gevraagd om meer bevoegdheden, opdat ze kunnen 'terugslaan' bij cyberaanvallen. Volgens het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst is de Duitse politiek kwetsbaar, zeker zolang er nog geen nieuwe regering is gevormd. De sociaal-democraten zijn verdeeld over hernieuwde deelname aan een coalitie met het christen-democratische blok van bondskanselier Angela Merkel.

Ook Nederland heeft kennisgemaakt met de hackersgroep APT28. In 2015 probeerde Fancy Bear de Onderzoeksraad voor Veiligheid binnen te dringen, in verband met het onderzoek naar het neerhalen van de MH17.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden